Toxoplasmosis tedavisi esnasında kullanılan pyrimethaminein (Daraprim) insan lenfasit kromozomlan üzerine etkisi

1991

Egeli, Ünal
Erdoğan, Gülten

Bu çalışmada toxoplasmosis tedavisinde kullanılan ve bir folik asit antagonisti olan Pyrimethamine'in (Daraprim) insan kromozomları üzerine klastogenik etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla toxoplasmosis testleri müspet çıkmış 10 hastamızın Pyrimethamine ile tedavi edilmeden önce ve tedavi edildikten sonra lenfosit kültürlerinden sitogenetik inceleme yapılarak kromozomlardaki sayı ve yapı kusurları değerlendirilmiştir. Sitogenetik değerlendirme sonucu tedaviden sonraki grupta sayısal bir arıomaliye rastlanmamasına rağmen yapısal kusurlar bakımından gap ve kırık sayısının tedaviden önceki gruba nazaran anlamlı bir şekilde arttığı gözlenmiştir. Fakat bu anlamlılığın özellikle tedavi esnasında folbiol kullanmayan iki hastadan kaynaklandığı dikkati çekmiştir. Özet olarak bu araştırmada Pyrimethamine'in insan kromozomları üzerine klastogenik etkisinin olduğu, kırık ve gap şeklinde yapısal kromozom kusurları oluşturduğu belirlenmiştir.
For this purpose lymphocyte cultures of ten patients positive for toxoplasmosis have been evaluated cytogenetically according to numerical anomalities, structural anomalities (gaps and breaks) on the chromosomes before and after therapy with Pyrimethamine. According to our cytogenetical evaluations in the group after therapy, no numerical abnormalities could be seen, although the frequency of gaps and breaks has been found increased significantly compared to the cytogenetical evaluations of patients who have not received any therapy. This significance was due to two patients not having used folbiol during therapy.

Toxoplasmosis tedavisi, İnsan lenfasit kromozomları, Toxoplasmosis treatment, Pyrimethamine (Daraprim), Human lymphocyte chromosomes

Egeli, Ü. ve Erdoğan, G. (1991). ''Toxoplasmosis tedavisi esnasında kullanılan Pyrimethamine'in (Daraprim) insan lenfasit kromozomlan üzerine etkisi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 18(1), 19-27.