Kindi Felsefesinde Cevher Kavramı

Cevher, felsefenin önemli kavramlarından biridir. Öz, zât, mahiyet anlamında kullanılan bu kavram, varlık açısından bir şeyin özünü, hakikatini ve ne olduğunu gösterir. Bu makale Kindî’nin cevher anlayışını incelemeyi amaçlamaktadır. Ona göre cevher, müstakil varlığı olan, kendi başına varlığını sürdürebilen, varlığını devam ettirmede başka bir şeye ihtiyaç duymayan, birtakım niteliklerle nitelenen, oluş ve bozuluşa tâbî olmayan şeydir. Kindî’nin cevher anlayışında zaman zaman Platoncu, zaman zaman da Aristocu yaklaşımın etkilerini görmek mümkündür.
Substance is an important term of philosophy. The term which is used in the meaning of existence, essence, entity and personality, ontologically means essence, reality, and nature of something. This article aims to examine al-Kindi’s reception of substance. To him, substance is a self-existing thing which maintains its existence on its own and does not require anything else to continue its existence. It is also a thing with some features which does not accept generation and corruption. In al-Kindi’s 160 view of substance, it may, sometimes, be seen Aristotle’s or Plato’s influence.

Kindî, Cevher, Araz, Öz, Varlık, Al-Kindi, Substance, Accident, Essence, Existence

Uysal, E. (2009). "Kindi felsefesinde cevher kavramı". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 18(1), 159-170.