Banka ödünçleri kanalı: Literatür ve Türkiye örneği (1986-2000)

Ökte, M. Kutluğhan Savaş

Bu makale, parasal aktarımın banka ödünçleri kanalı literatürünü gözden geçirmekte ve analitik bir yaklaşımla Türkiye ekonomisinde 1986-2000 dönemi için bu kanalın işle iş koşullarını araştırmaktadır. Bu dönemde, Türkiye ekonomisinde banka ödünçleri kanalının çalışması için gerekli olan koşullar kısmen mevcuttur. Banka ödünçleri kanalını işleyişi üzerindeki en önemli kısıt, kamu açıklarının değişen finansman biçimi ile para otoritesinin buna uyum sağlayan rezerv politikasıdır. Diğer taraftan, finansal sistemin bankacılık ağırlıklı yapısı, mevduatın bankalar için ana fon kaynağı olmaya devam etmesi ve özel firmaların dış finansman temini bakımından bankalara bağımlı olmaları, bu dönemde banka ödünçleri kanalının işleyişini olumlu yönde etkileyen faktörler olmuşlardır.
This paper reviews the literature on the bank lending channel of monetary transmission and examines the operation conditions for this channel analytica/ly in the Turkish economy during 1986-2000. The necessary conditions for the operation of the bank lending channel were partially present in the Turkish economy during this period. The most important obstacle on the operation of the bank lending channel was the changing method of financing public deficits and reserve accommodating policy oftlıe monetary authority to this method. On the other hand, banking seetar dominant financial system, continuation of deposits as the main source of funds for banks and bank dependent nature of private firms for external finance raising were the factors that affected the operation of the bank lending channel positively during this period.

Para görüşü, Kredi görüşü, Banka ödünçleri kanalı, Parasal aktarım, Money view, Credit view, Bank lending channel, Monetwy transmission

Ökte, M. K. S. (2006). ''Banka ödünçleri kanalı: Literatür ve Türkiye örneği (1986-2000)''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 25(1), 19-61.