2013

Özdemir, Hakan

Bu çalışmada Türkiye’de üç dönem art arda iktidara gelen DP ile AKP’nin ekonomi politikaları açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla her iki partinin siyasi tarihi ele alındıktan sonra, partilerin ekonomi politikaları incelenmiş ve DP ile AKP ekonomi politikaları açısından karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, her iki partinin ekonomide liberalleşmeye önem verdiğini, ancak DP döneminde devletin ekonomi içindeki payının arttığını, AKP döneminde ise azaldığını; her iki parti döneminde Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH)’nın, işsizliğin ve dış borcun arttığını göstermektedir. Ayrıca DP döneminde yabancı sermayenin kısmen, AKP döneminde ise sürekli artış göstermiş olduğu; DP döneminde Anadolu sermayesinin şekillenmeye, AKP döneminde ise büyümeye başladığı sonucuna erişilmiştir.
In this study, it was aimed to compare DP and AKP which has become ruling party in Turkey for three successive periods in the sense of economy policy. For this reason, political history of both parties was discussed and economic policy of parties was analyzed and DP and AKP were compared in the sense of economy policies. The results show that both parties give important to liberalization in the economy, however the share of state within economy had increase in DP period while decreased in AKP period; GNP, unemployment and external loan has increased in the period of both parties. Moreover, it was concluded that foreign capital has increased partly during DP period, yet constantly in AKP period; and Anatolian capital had begun to be formed in DP period and grow in AKP period.

DP, Yabancı sermaye, AKP, Ekonomi politikaları, Liberalleşme, Yerli sermaye, Economy policies, Foreign capital, Liberalization, National capital

Özdemir, H. (2013). "Demokrat Parti (DP) ile Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)’nin ekonomi politikaları açısından karşılaştırılması". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 32(1), 11-51.