Dünya enerji ihtiyacındaki artış çevresel faktörlerle birleşerek araştırmaları doğal kaynakların kullanımındaki teknolojinin geliştirilmesine yönlendirmektedir. Bu olgu, bilimsel çevreleri, enerji dönüşüm araçlarını yeniden değerlendirmeye ve varolan sınırlı enerji kaynaklarından daha çok yararlanabilmek için yeni yöntemler geliştirmeye zorlamaktadır. Ülkemiz enerji potansiyeli içerisinde jeotermal kaynakların yeri ve önemi oldukça büyüktür. Bu çalışmada; sistem potansiyelinin belirlenmesinde sağlam bir temel oluşturan özgül ekserji verimi (ÖEV) değerleri esas alınarak ülkemiz jeotermal kaynaklarının sınıflandırılması yapılmıştır. Özgül elektrik gücü (ÖEG) ve özgül akışkan miktarları (ÖAM) arasındaki ilişkiler de verilmiştir. Elde edilen ekserji analizi sonuçları kaynak karakteristiği ve jeotermal kaynağın optimum kullanım alanının belirlenmesinde etken olduğu tespit edilmiştir.
The investigations have been directed to technology development in the usage of natural resources as a result of increase in the world energy demand associated with environmental factors. It has also sparked interest in the scientific community to take a closer look at the energy conversion devices and develop the new techniques to better utilize the existing limited sources. Geothermal resources has a great importance for the energy potential in our country. Exergy of a system is the capability of doing work and exergy values of geothermal resources are the strongest criterion for determining the system efficiency. In this study, geothermal resources in Turkey have been classified based on specific exergy values (SEV). The relationship between specific electrical power (SEP) and specific fluid rate (SFR) is also given. The computed results of exergy analysis can be used as a tool for evaluating the characteristics of resources and the optimum application area of geothermal resources can also be defined.

Jeotermal kaynaklar, Ekserji analizi, Kullanılabilirlik, Yenilenebilir enerji, Geothermal resources, Exergy analysis, Availability, Renewable energy

Etemoğlu, A. B. vd. (2004). "Ülkemiz jeotermal kaynaklarının ikinci kanun verim değerlerine bağlı sınıflandırılması". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 9(1), 93-101.