Sulandırılmış amonyak uygulayıcısı tasarımı

1996

Ülkemiz'de uygulana gelen katı gübrelerin dışında, bir ön çalışma olarak sulu amonyak çözeltisinin gübre olarak toprağa verilmesi, bu çalışmanın ana konusunu teşkil etmektedir. % 82 N oranına sahip olan saf amonyak, basınçlı tanklarda sıvılaştırılarak, Cold-flo adı verilen bir yöntemle; toprağın altına bırakılmaktadır. Bu sistemin basınçlı olması ilk başta bir uygulama zorluğu getirmektedir. Ancak bu zorluklar aşıldıktan sonra, kullanımı sulu amonyağa göre daha çok yaygınlaşmıştır. Sulu amonyak çözeltisi atmosfer şartlarında depolanması sebebiyle, toprağa uygulanması üzerine çalışılmıştır. Bu amaçla sulu amonyak çözeltisi uygulayıcısının bir prototipi hazırlanarak laboratuvar şartlarında çalışma parametreleri belirlenmiştir. Debi-hız, debi-hortum çapı, debi-çark çapı arasındaki bağıntılar, grafikler oluşturularak ortaya çıkarılmıştır. Bundan sonra kullanıcı, hangi değerlerde çalışmak istiyorsa, uygun hızlardan birisini seçerek çalışabilir. Aparat, diğer aktarma organları ile uygun bağlantısı yapılarak, herhangi bir toprak işleme aletine uygulanabilir.
Besides the application of granul fertilizer, as a preliminary study, the application of Agua NH3 is the backboon of this study. The pure NH3 which has contentet % 82 N, is being altered into liquid phase in high pressed vessel by the mean of Cold-flo technique, is brught in the soil. As an initial study, Aqua NH3 has been applied, due to it could be kept under atmospheric condition for this air, the prototype of the device was designed and the performense parameters which taken place in laboratory condition, was determined. The relationship between Volume-Speed, Volume-diameter of hose, Volume-Diameter of wheel was found and the graphics was made. After then the users chould choose the right dimensions by these graphes easily. This device might be used with convenienent agricultural equipment.

Amonyak, Uygulayıcı, Tasarım, Liquid NH3, Application, Design

Yüksel, G. (1996). “Sulandırılmış amonyak uygulayıcısı tasarımı”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 199-207.