İlerlemiş meme kanserinde hormonal tedavi

1989

Bursa Üniversitesi

Hormonal tedaviye sistematik yaklaşımda amaç minimal yan etki ile birlikte maximum yarar saklama ve hastalığın maximum kontrolu olmalıdır. Hormonal tedaviye alınan cevap vakanın o andaki endokrin durumu ile direkt ilişkilidir. Bu menapozal yaşla değerlendirilir. Tedavi seçiminde esas tümör büyümesine etkili faktörlerin değerlendirilip, tümör büyümesine antagonist hormonal ajanların verilmesidir. Anti-östrojenik ajan olan Tamoxifen ve adrenal kortikal sekresyon inhibitörü olan Aminoglutethimide'in ilerlemiş meme kanserli vakalarda kullanımı, sonuçları ve ilgili literatürler gözden geçirildi, konu sunuldu.
The aim of the systematic approach to hormonal therapy should be to obtain maximum benefit and maximum control of the disease with minimum side effects. The response to hormonal therapy is related with the current endocrinologic status of the patient. This is determined by the menopausal age. Selection of treatment is based upon evaluation of the factors those affect tumor growth and administration of hormonal agents antagonistic to tumor growth. The use and the results of anti-oestrogenic agent Tamoxifen and adrenal cortical secretion inhibiting agent Aminoglutethimide in the patients with advanced breast carcinoma, and the related reports were reviewed, the subject presented.

İlerlemiş meme kanseri, Hormonal tedavi, Hormonal therapy, Advanced breast cancer

Kutlay, B. ve Tatlıkazan, L. (1989). ''İlerlemiş meme kanserinde hormonal tedavi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 16(1), 189-193.