Hayvan barınaklarından kaynaklanan gaz emisyonları ve çevresel etkileri

Bu çalışmada, barınak iç ortamında bulunan amonyak (NH3), azot oksitler (NOx), kükürtlü bileşikler (H2S, SO2 vb.), metan (CH4) ve karbondioksit (CO2) gazlarının oluşum mekanizmaları açıklanarak, kaynakları belirtilmiştir. Bu gazların atmosferdeki konsantrasyonlarına hayvansal üretim ve barınakların ne ölçüde katkıda bulunduğu ve çevre üzerinde yarattığı olumsuz etkiler açıklanmaya çalışılmıştır. Küresel ölçüde etkide bulunan bu gazların ülkemiz koşullarında dağılımlarının belirlenmesi ve kontrol altında tutulmasına yönelik bilimsel çalışmaların desteklenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
In this study, it was explained that the formation mechanism of ammonia (NH3), nitrogen oxides (NOx), sulphur containing compunds (H2S, SO2 etc..), methane (CH4) and carbondioxid (CO2) indoor environment and sources of these gaseous in animal house were determined. Also, the contribution of the animal production and houses to the concentration of these gaseous in atmosphere and the negative effects of these gaseous on environment were explained. It has been deduced to support necessity of the scientific studies concerned control and determination of dispersion in our country conditions of these gaseous.

Hayvan barınakları, Gaz emisyonları, Çevresel etkiler, Animal houses, Emissions of gaseous, Environmental impacts

Kılıç, İ. ve Şimşek, E. (2009). "Hayvan barınaklarından kaynaklanan gaz emisyonları ve çevresel etkileri". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 14(2), 151-160.