2023-07-05

Ertunç, Seviye

Bursa Uludağ Üniversitesi

Enzootik pnömoni, dünyada ve ülkemizde buzağıları etkileyen en önemlihastalıklardan biridir. Bu çalışmada aynı işletmede bulunan; aynı bakım ve beslemeşartlarında sahip, 2-6 aylık yaşta, ‘Enzootik Pnömonili Buzağılarda TNF alfa, CRP veSAA Düzeylerinin Klinik Bulgularla Korelasyonu, Prognoz ve Tedavi ÜzerindekiEtkinliğinin Değerlendirilmesi’ amaçlanmıştır.Çalışmada toplam 30 adet Holstein ırkı buzağı kullanıldı ve Wisconsin BuzağıSolunum Skorlandırma Tablosuna göre 3 gruba (kontrol, hafif/orta, şiddetli) ayrıldı. 0.gün tüm grupların solunum skorlandırması ve genel muayenesi yapılarak kan,transtrakeal aspirat ve derin nazal swap örnekleri toplandı. Hemogram, bakteriyolojikekim, virolojik antijen, TNF–α, CRP ve SAA (serum ve transtrakeal aspirat) bakıldı.7. günde ise sadece hasta grupların solunum skorlandırması, genel muayenesi yapıldıve TNF–α, CRP, SAA (serum ve transtrakeal aspirat) bakıldı. Hafif/orta ve şiddetligruba 0. gün marbofloksasin (8 mg/kg, sc; 72 saat arayla 2 doz) ve meloksikam (0,5mg/kg, sc; tek doz) uygulandı.Çalışmada şiddetli grubun solunum ve muayene bulgularının hafif/orta vekontrol grubuna göre arttığı görüldü. Derin nazal swap ve transtrakeal aspiratta çeşitlibakteriyolojik etkenlere ve viral etkene rastlandı. Tam kan sayımında hasta gruplardalökosit, monosit, nötrofil, eritrosit ve trombosit sayısının yüksek olduğu görüldü. 0. ve7. gün kandan bakılan TNF–α, CRP ve SAA’da ve transtrakeal aspirattan bakılanTNF–α ve CRP’de grup içi ve gruplar arası istatiksel bir fark saptanmadı. Bunun yanısıra 0. günde şiddetli grubun transtrakeal aspiratındaki SAA’da artış gözlendi(p<0,05). 7. günde ise şiddetli ve hafif/orta grubun SAA’sında istatiksel fark mevcuttu(p<0,05). Şiddetli grubun SAA’sının 0. ve 7. günü arasındaki fark anlamlı bulundu(p<0,05).Sonuç olarak, enzootik pnömonili buzağılarda sadece transtrakeal örnektenbakılan SAA ile klinik bulgular arasında korelasyon olduğu, prognoz ve tedaviüzerinde etkili olduğu görüldü.
Enzootic pneumonia is one of the most important diseases affecting calves inthe world and in our country. The aim of this study was to ‘Evaluate the Correlationof TNF alpha, CRP and SAA Levels with Clinical Findings, and the Efficacy onPrognosis and Treatment in Calves with Enzootic Pneumonia’, 2-6 months old, havingthe same care and feeding conditions in the same farm.The study included 30 Holstein calves that were categorized into three groups(control, mild/moderate, and severe) using the Wisconsin Calf Respiratory ScoringTable. On day 0, respiratory scoring and general examination of all groups were madeand blood, transtraheal aspirate and deep nasal swap samples were collected.Hemogram, bacteriological culture, virological antigen, TNF-α, CRP and SAA (serumand transtracheal aspirate) were examined. On the 7th day, only respiratory scoringand general examination of the patient groups were made and TNF-α, CRP, SAA(serum and transtracheal aspirate) were measured. The mild/moderate and severegroups were administered marbofloxacin (8 mg/kg, sc; 2 doses 72 hours apart) andmeloxicam (0.5 mg/kg, sc; single dose) on day 0.In the study, it was observed that the respiratory and examination findings ofthe severe group increased compared to the mild/moderate and control groups. Variousbacteriological agents and viral agents were found in deep nasal swap and transtrahealaspirate. Leukocyte, monocyte, neutrophil, erythrocyte and thrombocyte counts werefound to be high in the patient groups in the complete blood count. There was nostatistical difference between the groups in TNF-α, CRP and SAA measured fromblood on day 0 and 7, and TNF-α and CRP measured in transtracheal aspirate. Inaddition, an increase in SAA in the transtracheal aspirate of the severe group wasobserved on day 0 (p<0.05). On the 7th day, there was a statistical difference in SAAof the severe and mild/moderate groups (p<0.05). The difference between the 0th and7th day of SAA in the severe group was significant (p<0.05).As a result, it was observed that there was a correlation between the SAA,which was examined only from the transtracheal sample, and clinical findings in calveswith enzootic pneumonia, and it was effective on prognosis and treatment.

Buzağı, Enzootik pnömoni, TNF–α, CRP, SAA, Calf, Enzootic pneumonia

Ertunç, S. (2023). Enzootik pnömonili buzağılarda TNF alfa, CRP ve SAA düzeylerinin klinik bulgularla korelasyonu, prognoz ve tedavi üzerindeki etkinliğinin değerlendirilmesi. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.