2016-06-14

In this study, optimization of thermal insulation thickness applied to the external walls of buildings has been carried out comparatively based on the seasonal (space-heating and cooling) and the annual energy requirements considering solar radiation effect. This study has been performed for four degree-day regions of Turkey, namely, Iskenderun (in the first region), Istanbul (in the second region), Ankara (in the third region) and Ardahan (in the fourth region). By determining the sol-air temperatures for each region and maximizing the present worth value of seasonal and annual energy savings, the optimum thermal insulation thicknesses have been calculated. The effects of solar radiation on heatingcooling energy requirements, the variation of optimum insulation thicknesses and payback periods with respect to degree-day regions, the differences between the analyses based on seasonal and annual have been presented in tabular and graphical form.
Bu çalışmada dış duvarlara uygulanan yalıtım kalınlığının optimizasyonu, güneş radyasyonu etkisiyle birlikte hacimsel ısıtma, soğutma ve yıllık enerji gereksinimleri dikkate alınarak yapılmıştır. Bu çalışma, Türkiye’deki 4 derece-gün bölgesinde yer alan iller için yürütülmüştür: İskenderun (1. bölgede), İstanbul (2. bölgede), Ankara (3. bölgede) ve Ardahan (4. bölgede). Her bölge için güneş-hava sıcaklıkları belirlenerek sezonluk ve yıllık enerji tasarrufunu maksimize ederek optimum yalıtım kalınlıkları hesaplanmıştır. Güneş radyasyonunun ısıtma-soğutma enerji yüklerine etkisi, derece-gün bölgelerine göre optimum yalıtım kalınlıklarının ve geri ödeme sürelerinin değişimi, sezonluk ve yıllık analizler arasındaki farklar tablolar ve şekiller yardımıyla sunulmuştur.

Insulation thickness, Space heating-cooling, Sol-air temperature, Yalıtım kalınlığı, Hacimsel ısıtma-soğutma, Güneş-hava sıcaklığı

Kaynaklı, Ö. ve Kaynaklı, F. (2016). "Determination of optimum thermal insulation thicknesses for external walls considering the heating, cooling and annual energy requirements". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 21(1), 227-241.