Arz-yönlü iktisat teorisinin öğretisi: Haldun-Laffer etkisi

Yükleniyor...

Kurum Yazarları

Aktan, Coşkun Can

Süreli Yayın başlığı

Süreli Yayın ISSN

Yayınevi

Özet

1970'li yılların sonlarına doğru Talep-Yönlü İktisadın (Demand-Side Economics) karşılaştığı sorunlara çözüm olarak, vergi indirimleri politikasını öneren Amerikalı iktisatçı Profesör Arthur Laffer, vergi indirimleri sonucunda toplam piyasa üretiminin ve toplam vergi gelirlerinin artacağını savunmuştu. Lafter'in görüşleri, ABD'nde özellikle Wall Steet Journal'ın editörü Jude Wanniski'nun katkılarıyla kamuoyuna aktarıldı. Bu görüşler, kısa sürede akademik çevrelerde de ilgi gördü ve özellikle P.C . Roberts, N. Ture, M. Evans, A. Reynolds, B. Bartlett ve diğer bazı iktisatçılar tarafından ayrıntılı bir şekilde incelemeye konuldu. Laffer'in vergi indirimleri ile toplam piyasa üretimi , ve vergi gelirleri arasında kurmuş olduğu geometrik ilişki, akademik çevrelerde yapılan çalışmalarla “Laffer Eğrisi” şeklinde populerite kazandı. Laffer, görüşleri ile Talep-yönlü iktisat politikasını, (Keynezyen İktisat Politikasını) eleştirmiş, bunun yerine “Her Arz Kendi Talebini Yaratır” şeklinde formüle edilen Say Kanunu tekrar gündeme getirmeye çalışmıştır. Laffer'e göre çağdaş iktisadi sorunların temelinde, üretimin talebe cevap verememesi yatmaktadır. Laffer, üretimi teşvik edecek en önemli iktisat politikasının ise "vergi indirimleri politikası” olduğunu savunmuştur. Laffer'in bu görüşleri, daha sonraları diğer bazı iktisatçıların katkıları sonucu, iktisat literatürüne “ Arz-Yönlü İktisat” (Supply-Side Economics) ya da “ Arz Yönlü Vergi Politikası” (Supply-Side Tax Policy) olarak yerleşti.

Anahtar kelimeler

Arz-yönlü iktisat teorisi, Haldun-Laffer etkisi, Talep yönlü iktisat

Alıntı

Aktan, C. C. (1993). "Arz-yönlü iktisat teorisinin öğretisi: Haldun-Laffer etkisi". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 14(1-2), 23-41.