2010

Karataş, Hüseyin
Değirmenci, Dilek
Ağaoğlu, Y. Sabit

Bu araştırma, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama Bağında yürütülmüştür. Çift kollu guyot terbiye sistemi uygulanarak yetiştirilmiş olan Kalecik karası üzüm çeşidinin bir yaşlı dallarında kış budamasından sonra bırakılan 10 gözlü ürün dallarının teller üzerine 5 farklı [“Yatay şekil” (←→), “Dikey şekil”(↑↑), “45o’lik Açılı şekil”, “Yay şekil”(∩), “Serbest şekil” (γ)] bağlama şeklinin, ürün verim ve kalite parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmanın sonucunda, yapılan uygulamaların verim parametrelerinden omca verimi (kg), salkım ağırlığı (kg), salkım sayısı/sürgün (n), sürme oranı (%) üzerine etkileri ile kalite parametrelerinden 100 tane ağırlığı (g), % suda çözülebilir kuru madde (% SÇKM), titrasyon asitliği (g/l) ve şıra pH’sı üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Araştırmada bağlama şekilleri arasında “45o’lik Açılı şekil” ve “Yay şekil”(∩) uygulamalarının, verim ve kalite parametreleri bakımından pratiğe aktarılabilir olumlu sonuçlar verdiği saptanmıştır.

Kalecik Karası (cv), Ürün dalı budaması, Ürün dalı istikameti, Verim, Kalite, Pruning fruiting shoots, Fruiting shoot direction, Yield, Quality

Karataş, H. vd. (2010). "Kalecik karası üzüm çeşidinde (Vitis vinifera L.) ürün dalı istikametlerinin üzüm verim ve kalite üzerine etkileri". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(1), 37-46.