İmmünglobulinler ve septisemi

2014-09-29

Yılmaz, Nedim
Akgül, Yakup

İmmünglobulinler geviş getiren ve tek tırnaklı hayvanlardaki plasenta tipi nedeniyle anneden yavruya geçememekte ve bu hayvanların bağışıklığı doğumu takiben alınan kolostrum sütü ile sağlanmaktadır. İlk 48 saat içinde yeterli miktarda kolostrum alamamış hayvanlarda pasif transfer yetmezliği sendromunun ortaya çıkmakta ve bu durum yavruların kolayca enfeksiyona yakalanmasına yol açmaktadır. Pasif transfer yetmezliği sebebiyle ortaya çıkan hastalıkların başında septisemik hastalıklar gelmektedir. Septisemik hastalıkların önüne geçmek için günümüzde antimikrobiyal tedavi ve destek tedavileri uygulanmaktadır. Son yıllardaki bilimsel araştırmalar neticesinde immünglobulinlerin septisemik hastalıklarda uygulanan destek tedavisinde kullanıldığı bildirilmiştir. Bu derlemedeki temel amacımız güncel bilimsel bilgiler ışığında immünglobulinler ve septisemi konularında dünya çapında yapılmış bulunan çalışmaları değerlendirmek ve bu değerlendirmeler doğrultusunda immünglobulinlerin veteriner hekimlikteki kullanımı hakkında bilim insanlarını, sahadaki veteriner hekimleri ve yetiştiricileri bilgilendirmektir.
Due to placental type of ruminants and equines, immunoglobulins cannot pass through from mother to newborn and immunity of these animals are provided with colostrum. Failure of passive transfer occurs in animals that cannot receive colostrum in first 48 hours and this situation causes catching an infection easily in neonate. The most common diseases that occur due to failure of passive transfer are septicemic diseases. In order to prevent septicemic diseases, antimicrobial therapy and supportive therapy are used today. As a result of scientific research in recent years, it was reported that immunoglobulins are used in support therapy of septicemic disease. Our purpose in this review are to evaluate the published studies on septicemia and immunoglobulins in the light of present scientific knowledge and in accordance with these evaluations, inform scientists, private veterinarians and breeders about the use of immunoglobulins in veterinary.

İmmünglobulin, Immunoglobulin, Septisemi, Sepsis, Yeni doğan hayvan, Tedavi, Septicemia, Sepsis, Neonatal animal, Treatment

Yılmaz, N. ve Akgül, Y. (2014). " İmmünglobulinler ve septisemi". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 33(1-2), 33-42.