Özgürlük kavramı

1986

Kuçuradi, İoanna

Bu yazıda "özgürlük" üç ayrı açıdan ortaya koymakta ve üç farklı kavram olarak incelenmektedir. Taşıyıcıları bakımından insan, kişi ve toplum bakımından farklılaştıran "özgürlük", insanın etik bir olanağı, kişinin etik bir özelliği ve toplumsal ilişkilerin düzenlenmesinde bir fikir olarak açıklığa kavuşturulmakta; bu "üç" özgürlüğün kavramsal içeriği belirlenmekte; bu şekilde de "özgürlük nedir?" sorusuna cevap verilmeye çalışılmaktadır.
In this paper "freedom" is treated from three different viewpoints and put forth not as one but as three different concepts. This differentiation is based on the various bearers of freedom, i.e. Man, the individual and the society. Thus freedom, appears to be an ethical human potentiality, an ethical characteristic of (some) individuals and an idea in connection with the organization of social relations in a country. By this differentiation and by the determination of the conceptual content of each of these kinds of freedom, the author tries to bring an answer to the question "what is freedom? ".

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde 17 Mart I 985 tarihinde yapılmış konuşmanın 1. bölümüdür.

Özgürlük kavramı, Taşıyıcı, İnsan, Kişi, Toplum, Freedom concept, Carrier, Human, Person, Society

Kuçuradi, İ. (1986). ''Özgürlük kavramı''. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 27-37.