Bazı ayçiçeği çeşitlerinin kurağa dayanıklılığı üzerine araştırmalar

Bu çalışma, Bursa ve çevresinde kurak koşullar altında ayçiçeğinin bazı morfolojik karakterlerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Deneme, Vniimk-8931, Sunbred-265 ve H-3330 çeşitleri kullanılarak 1990 yılında kurulmuştur. Üç tekerrürlü faktöryel düzende yürütülen bu araştırmada, beş farklı gelişme döneminde gözlemler yapılmıştır. Vejetatif ve generatif gelişme ile ilgili olarak; k6k kuru madde miktarı, sap ve yaprak kuru madde miktarı, k6k/toprak üstü aksamı, tabla ağırlığı ve bitki boyu gibi karakterler üzerinde durulmuştur. Kurak koşullar altında ayçiçeğinde, gelişmenin ilerleyen devrelerinde, kök gelişmesi artmış, bunun sonucu olarak kök/sürgün aksamı yüksek bulunmuş ve çeşitler arasındaki farklılıklar sadece bitki boyu bakımından önemli olmuştur.
This research, was carried out to determine some morphological characteristics of certain sunjlower cultivars under drought conditions in Bursa region in 1990. In this study, an open-pollination culiivar Vniinık-8931, two hybrids Sunbred-265 and H-3330 were used. In the experiment planned in a factorial design with three replication, on some morphologıcal charactenstıcs were observed on the five different stage of growth. Such charactenstıcs as amount of root dry marter, root/shoot, head weight, planı height were measured as related to the vegetatif and generatif growth. Under dryfand conditions, at the stages proceeding of growth, the development of root increased. As a result, a high root/shoot was found in all cultivars and differences between cultivars were significantly found in only planı heigh.

Ayçiçeği, Kurağa dayanıklılık ve su stresi, Sunflower, Drought resistance and water stress

Türgeç, A. vd. (1993). "Bazı ayçiçeği çeşitlerinin kurağa dayanıklılığı üzerine araştırmalar". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1), 153-161.