Gilles Deleuz'le röportaj

Becermen, Metin

Deleuze'le yapılan bu röportaj , felsefe öğrencilerinin ve akademisyenlerin bazı konularda düşünce ufuklarını genişletecek sorunları ele almaktadır. Bir felsefe sorusuyla günlük konuşmalardaki sorgulamalar arasındaki temel ayrımları ve genel olarak, sorgulama ile soru sorma arasındaki farklılıkları çok açık bir şekilde ortaya koyan Deleuze, "ders" ve dersin nasıl işlenmesi gerektiği konusunda da önemli aç ıklamalar yapmaktadır. Dersi, müziksel bir "harmonia" ve "oldukça geniş bir mekan zaman" olarak görmesini, ders anlatmayı bir yük, akademisyenliği de ticari bir meslek olarak görenlerin, özellikle dikkate alması gerekir. Röportajda ayrıca, Nietzsche'nin "Tanrı öldü" sözü ve Mallebrance' ın "kumarbaz argüman ı" soru-problem çerçevesinde tartışılmakla ve "kavram" ve "algı" gibi temel felsefe kavramları araştırılmakta ve aralarındaki farklar ortaya konmaktadır.

Galatasaray Üniversitesi'nde Türkçe seslendirmesi yapılan bu röportaj, Metin Becermen tarafından çözümlenerek metin haline getirilmiştir.

Gilles Deleuz, Röportaj, Felsefe, Philosophy

Becermen, M. (2004). "Gilles Deleuz'le röportaj". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 3, 83-89.