1995

Bu çalışma, Bursa yöresinde şeftali ağaçlarında görülen klorozun giderilmesinde değişik demirli gübrelerin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Deneme, Hale Haven şeftali çeşidinden kurulu bir bahçede tesadüf parselleri deneme desenine göre 1991 yılında yürütülmüştür. Araştırmada demirli gübre olarak; demir sülfat (FeSO4. 7H2O) 1 ve 2 kg/ağaç, Sequestrene 138 Fe (Fe-EDDHA), Source A Muster ve Crescal Muster gübreleri ise 100 ve 200 g/ağaç dozlarında, hafif ve şiddetli klorotik ağaçlara ayrı ayrı, meyveler fındık - ceviz arası büyüklüğündeyken uygulanmışlardır. Araştırma sonuçlarına göre; hafif klorotik ağaçlarda Sequestrene, Crescal ve Source A ’mn yüksek ve düşük dozlarının klorozu giderdiği, demir sülfatın ise kısmen etkili olduğu belirlenmiştir. Şiddetli klorotik ağaçlarda ise demir sülfatın belirgin bir etkisi görülmemiş, Sequestrene ve Source A ’nın uygulama öncesine göre klorozu azalttığı fakat tamamen gideremedikleri, Crescal’ın ise yüksek dozunda tam bir yeşillenme sağladığı belirlenmiştir.
The purpose of this study was to compare various iron fertilizers in correction of iron chlorosis in peach trees in Bursa province, Turkey. The field experiment was conducted according to randomized plots experhnental desİgn in an orchard in 1991. The peach cultivar was Hale Haven. As iron sources, ferrous sulphate (1 and 2 kilograms per tree) Sequestrene 138 Fe (100 and 200 grams per tree), Source A muster (100 and 200 grams per tree) and Crescal muster (100 and 200 grams per tree) were applied to the soils when peaches were in a size between the hazel-nut and walnut. The results shovved that both the lovver and the higher rates of Sequestrene, Crescal and Source A corrected iron chlorosis in slightly chlorotic trees but ferrous sulphate had a limited effect. In severe chlorotic trees, although there has been no significant effect of ferrous sulphate, Sequestrene and Source A decreased the chlorosis to some degree, but they could not completely correct the chlorosis in these trees. Only, higher levels of Crescal regreened the leaves of severe chlorotic peach trees entirely.

Şeftali, Kloroz, Demirli gübreler, Peach, Chlorosis, Iron fertilizers

Başar, H. ve Özgümüş, A. (1995). “Şeftali ağaçlarında görülen demir klorozunun düzeltilmesinde çeşitli demirli gübrelerin etkinliklerinin karşılaştırılması üzerinde bir araştırma”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 11(1), 123-132.