1984

Kesme çiçek üretiminin ulusal ekonomiye beklenen katkıyı sağlayabilmesi, ülkesel ölçeklerde geliştirilen derim, derim sonrası uygulamaları ve depolama-ulaşım teknikleri ile yakından ilgili bulunmaktadır. Yapılan bu araştırmada ; Astor karanfil çeşidi çiçeklerinde ve vazo ömrünü uzatmak amacıyla derimden 3 saat ve 2 gün sonra olmak üzere sırasıyla 2 mM ve 4 mM Gümüş tiyosülfat ile Şeker + Vapor Guard uygulamaları denenmiştir. Elde edilen analiz sonuçlarına göre, derimden 3 saat sonra gerçekleştirilen 2 mM Gümüş tiyosülfat uygulaması anılan karanfil çeşidinde vazo ömrünü tanığa göre yaklaşık 8 gün daha uzatmıştır. Bir başka ifadeyle yapılan bu uygulama ile Astor karanfil çeşitlerinin çiçekleri normal oda koşullarındaki bir vazoda 15 gün kadar canlılıklarını koruyabilmişlerdir. Derimden iki gün sonra yapılan aynı uygulamalarda ise çiçeklerin vazo ömrünün kısa olduğu saptanmıştır.
Harvest and post harvest applications which developed in national measures and storage-transportation techniques are closely associated with to make sure the expected additives of cut flower propagation to the national economy. In this research, in course with 2 mM and 4 mM silver tiosulphate and Sugar + Vapor Guard applications were tested to make langer the vase life of Astor cultivar. According to the results of the analysis; 2 mM Silver thiosulphate application, 3 hours after harvest, make longer the vase life of A star cultivar, compare with control. In another words, flowers of Astor cultivar maintained their vitality up to 15 days in normal room conditions in vase by this application. It was determined that vase life o f the flowers were shorter, in the same applications after two days from harvest.

Astor karanfil çeşidi, Vazoda dayanma süresi, Gümüş tiyosülfat, Şeker+ Vapor Guard uygulamaları, Astor variety carnation, Vase life, Silver tiosulphate, Sugar + Vapor Guard applications

Mengüç, A. ve Türk, R. (1984). “Astor karanfil çeşidinin bazı kimyasal madde uygulamaları ile vazoda dayanma süresinin saptanması üzerine bir araştırma”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1), 87-93.