1987

Bölgemizin sulanır tarım alanlarında bir yılda iki ürün alabilme bakımından belirli bir potansiyeli vardır. Bursa 'da buğday hasadından sonra yaklaşık 120 güne varan devrede bölgemiz ekolojik koşullarına uygun, vegetasyon süresi kısa, üstün verimli fasulye çeşitlerini belirlemek amacı ile bu çalışma yapılmıştır. Denemelerde verim ve erkencilik bakımından yapılan değerlendirmeler sonu cu; bölgemizde birinci ve ikinci ürün olarak yetiştirilen Horoz oturak-1 fasulye çeşidinden yaklaşık bir ay erken olgunlaşan ancak verimleri % 4. 75 (5 No 'lu) ve % 12.86 (B No 'lu) oranında düşük bulunan çeşitlerin ikinci ürün fasulye tarımı için daha uygun olacağı düşünülmektedir.
Potentially two cash crops can be produced every year under irrigated condi tions of the region. This research work was made in order to determine earlymaturing and high-ywlding dry bean cultivars asa second crop for ecological corıditions of Bursa. In this region after wheat harvest 120-day growing period is avai labk for second crop. The experiments showed that two dry bean strains (No 5 and B) matured appro;ıçimately 1 month earlier but yklded 4. 75 and 12.B6 % lower than local check cullivar Horoz Oturak-1 grown as a first and second crop in the region. lt was conduded that these two strains will be more suitable for second crop purposes in the region.

Fasulye çeşitleri, Bursa yöresi, Bean cultivars, Bursa region

Azkan, N. ve Yürür, N. (1987). "Bazı fasulye çeşitlerinin Bursa yöresinde ikinci ürün olarak değerlendirilmesi üzerinde araştırmalar". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1), 155-163.