İbn Fîrûz ve “el-Gurretü’l-beydâ” adlı eseri

XVI.Yüzyıl Osmanlı bilginlerinden İbn Fîrûz, tahsilini tamamladıktan sonra başta Kırklı Medreseler olmak üzere çeşitli medreselerde müderrilik yapmıştır. İbn Fîrûz, diğer çağdaşları gibi ne her alanda ve ne de her türde eser yazmıştır. O, pek çoklarının özellikle kalem oynatmaktan kaçındığı kamu hukukuna (siyaset-i şer’iyye’ye) dair bir eseri tercüme etmiş ve bunu, Sultan II. Selim’e sunarak onu irşad etmenin yanısıra literatüre de önemli katkı sağlamıştır. Dolayısıyla bu makalede, İbn Fîrûz’un hayatı ve kişiliği ile el-Gurretü’l-beydâ adlı eseri kısaca ele alınmıştır.
In this article, it has dealt with the lays of İbn Fîrûz who is one the scholars of Sultan Selim II era and his personalty and his work called el-Gurretü’l-beydâ about politcy.

Atıf alanında belirtilen sayfa numaraları derginin basılı halinden alınmıştır.

Osmanlı Devleti, Kırklı Medreseler, el-Gurretü’l-beydâ, Sultan II. Selim

Cici, R. (2000). "İbn Fîrûz ve “el-Gurretü’l-beydâ” adlı eseri". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 9(9), 301-306.