Günümüzde kalb kapağı hastalıklarında cerrahi girişim endikasyonları

1976

Özenci, Metin
Cordan, Jale
Lüleci, Cemal

Bursa Üniversitesi

New York Heart Association sınıflandırımına göre grade III de bulunan MD vakalarının % 65'i semptomlardan sonraki ilk 3 yılda kaybedilirler. Her gruptan MD vakalarının tabi seyrinde ise yaşama oranları genellikle ilk 5 yıl için % 80, ikinci 5 yıl içinse % 60 tır. Bu oranlar MY içinde aynı kalırken, mikst mitral vakalarında %66 ve %33’e düşer. AD da ise bu oranlar birinci ve ikinci 5 yıl için %48 ve %10 dur. AY ve AD de genellikle anginadan sonra 5, senkoptan sonra 3 ve kalb yetmezliğinden sonra 2 yıllık yaşama şansı vardır. Mitral lezyonlarda kapak değişimi tavsiyesi grade III ve IV için yapılırken, aortik lezyonlarda erken grade'lar tercih edilmektedir.
65% of patients with mitral stenosis who are grade III according to New York heart association died in first three year after symtoms. General survival of all grades of stenotic patients are 80% on first 5 year and 60 % on second 5 year. Those ratios are nearly same in mitral insufficiency but in mixt mitral lesions 66 % and 33 %. After apperiance of symptoms in aortic stenosis, survival is 48 % in the first five years and 10 % in the second 5 years. The survival either in aortic stenosis or sufficency are 5 year after angina, 3 year after syncope and 2 year after heart failure. While the replacement indication on mitral lesion is valuable in grade III and IV, on aortic lesion replacement is offered especially in early grades.

Kalp kapağı hastalıkları, Replacement indications, Cerrahi girişim endikasyonları, Cardiac valve diseases

Özenci, M. vd. (1976). "Günümüzde kalb kapağı hastalıklarında cerrahi girişim endikasyonları". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 3(3-4), 85-92.