2024-02-12

Tezcanlı, Öznur

Bursa Uludağ Üniversitesi

Araştırmanın amacı; Saanen ırkı keçilerde farklı senkronizasyon yöntemlerinin döl verimi, süt verimi, oğlaklarda büyüme, somatik hücre sayısı ve yaşama gücüne etkisinin belirlenmesi ve oğlaklarda melatonin uygulamasının büyüme performansına olan etkisinin belirlenmesidir. Araştırma materyali, Bursa Uludağ Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde bulunan 58 baş keçi ve oğlaklardan oluşmaktadır. Keçiler, Kontrol grubu (n= 16), Melatonin Grubu (n=22) ve CIDR grubu(n=20) şeklinde 3 gruba ayrılmıştır. Süt verimi için bir laktasyon boyunca 20 gün aralıklarla sağım yapılarak süt örnekleri alınmış ve süt verim parametreleri belirlemiştir. Keçilerde doğum kayıtları tutularak; östrus oranı, gebelik oranı, doğum oranı, tek doğum oranı, ikiz doğum oranı, üçüz doğum oranı, abort oranı, oğlak verimi ve bir batındaki oğlak verimi parametreleri hesaplanmıştır. Oğlaklar melatonin hormonunun büyümeye etkisinin tespiti için 3 gruba ayrılmıştır. Kontrol Grubu oğlaklara herhangi bir uygulama yapılmamıştır (n=11) (K=Kontrol). G30 grubu oğlaklara 30. Günde melatonin uygulaması yapılmıştır (n=12) (G30). G60 grubu oğlaklara 60. Günde melatonin uygulaması yapılmıştır (n=12) (G60). Araştırma sonucunda genel olarak keçilerde östrus oranı %94,8, gebelik oranı %86,2; abort %2; doğum %84,5; tek doğum oranı %28,6; ikiz doğum oranı %63,3; oğlak verimi %151,7ve bir doğuma düşen yavru sayısı 1,79 olarak tespit edilmiştir. Oğlaklarının genel ağırlık ortalaması sırasıyla doğum ağırlığı 3,29 kg, 30. gün ağırlığı 8,02 kg, 60. Gün ağırlığı 12,68 kg, 90. gün ağırlığı 18,41 kg, 120. gün ağırlığı 21,26 kg olarak belirlenmiştir. Yaşama gücü ise; 60. günde %100, 120. günde %97,1 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, senkronizasyon yöntem farklılıklarının Saanen keçilerde verim performansına etkisi anlamlı bulunmamış olup, sezon ve ekonomik veriler dikkate alınarak tercih yapılmalıdır.
The aim of this study was to determine the effects of different synchronization methods on fertility, milk yield, growth, somatic cell number and survival of kids in Saanen goats and to determine the effect of melatonin application on growth performance in kids. The research material consists of 58 head of goats and the kids born from them at Bursa Uludağ University, Research and Application Center. Goatswere divided into 3 groups: Control group (n=16), Melatonin Group (n=22) and Progesteron group (n=20). For milk yield, milk samples were taken by milking at 20-day intervals throughout a lactation and milk yield parameters were determined. By keeping birth records for goats; The parameters of estrus rate, pregnancy rate, birth rate, single birth rate, twin birth rate, triplet birth rate, abortion rate, kid yield and kid yield in one litter were calculated. Kids were divided into 3 groups to determine theeffect of melatonin hormone on growth. No treatment was applied to the control groupkids (n=11) (K=Control). Melatonin implant was applied to G30 group kids on the 30th day (n=12) (G30). G60 group kids were given melatonin implant on the 60th day (n=12) (G60). As a result of the research, the overall estrus rate in goats was 94.8%and the pregnancy rate was 86.2%; abortion 2%; birth 84.5%; single birth rate 28.6%; twin birth rate 63.3%; Kid yield was determined as 151.7% and the number of offspring per birth was 1.79. The general average weight of the kids was determined as birth weight 3.29 kg, 30th day weight 8.02 kg, 60th day weight 12.68 kg, 90th day weight 18.41 kg, and 120th day weight 21.26 kg, respectively. The power to live is; It was determined as 100% on the 60th day and 97.1% on the 120th day. As a result, the effect of synchronization method differences on the productivity performance of Saanen goats was not found to be significant, and the choice should be made by taking season and economic data into consideration.

Keçi, Saanen, Senkroniszasyon, Süt verimi, Büyüme, Goat, Synchronization, Milk yield, Growth

Tezcanlı, Ö. (2024). Saanen keçilerde farklı senkronizasyon yöntemlerinin başlıca verim özellikleri üzerine etkisi. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.