XVI. yüzyıl Osmanlı ulemâsından olan Abdülmecîd b. Şeyh Nasûh et-Tosyevî, başta tefsir olmak üzere çeşitli ilim dallarında çok sayıda eser veren çok yönlü bir şahsiyettir. Tasavvufî bir çevrede yetişen müellif, insanların Kur’ân’ın rehberliğinde dünya ve âhiret saadetini hedeflemiş ve bu amaçla Kur’ân tefsirine yönelik bazı eserler kaleme almıştır. Bu eserler toplumun en çok okuduğu sûre tefsirleri ve bazı konulu tefsirlerinden oluşmaktadır. Bu makâlede Abdülmecîd Efendi’nin hayatı hakkında bilgi verilmiş, çeşitli kütüphanelerde bulunan ellinin üzerinde yazma eserinin tespiti yapılmış ve bulundukları yerler gösterilmiştir. Son olarak da müellifin tefsire dair eserlerinden önemli bir yere sahip olan Cevâhiru’l-Kur’ân Ve Zevâhiru’l-Furkân adlı eserinin tefsir metodu çerçevesinde ilmi değeri ortaya konmaya çalışılmış ve eserin ağırlıklı olarak halkın istifâdesi için yazılmış vaaz ve irşad türü bir çalışma olduğu sonucuna varılmıştır.
Abd al-Majid b. Shaikh Nasuh al-Tosyawi, the Ottoman scholar lived in 16th century, wrote a lot of works on Tafseer and other Islamic sciences. Growing up in a mystical environment, he aimed at the happiness of people with the guidance of the Qur’an both in this world and the hereafter. So, he composed various books on the disciplines of the Qur’anic commentary. These books are about tafseer of surahs and some verses frequently read by the people. This article aims to provide some information on the life of Abd al-Majid Afandi and his works in the different libraries, all of which are manuscripts. It also tries to indicate the academic value of Jawāhiru’l-Qur’ān wa Zawāhiru’l-Furqān, his important work on tafseer..

Abdülmecid Efendi, et-Tosyevî, Tasavvuf, Tefsir, Cevâhiru’l-Kur’ân, Osmanlı, Müfessir, Abd al-Majid Afandi, al-Tosyawi, Islamic mysticism, Tafseer, Jawahir al-Qur’an, Ottoman, Mufassir

Hayta, U. ve Birışık, A. (2007). "Hayatı ve eserleriyle Abdülmecîd B. Şeyh Nasûh Tosyevî ve Cevâhiru’l-Kur’ân ve Zevâhiru’l-Furkân adlı Tefsir Risâlesinin ilmî değeri". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 16(2), 343-367.