Yunan zırhlısı Averof’un Osmanlı donanması ve ekonomisi üzerindeki etkileri

2015-12-01

Odabaşı, Necmi

Barbaros Hayrettin Paşa’nın kaptan-ı deryalığı döneminde Akdeniz’i Türk Gölü haline getiren Osmanlı Donanması, Avrupa’daki teknik gelişmeleri takip edemeyerek zayıflamıştır. Osmanlı’dan ayrılmış küçük bir devlet olan Yunanistan, 1909 yılında İtalyanlardan aldıkları Averof adını verdikleri zırhlı sayesinde Osmanlı’dan daha etkili bir donanmaya sahip olmuştur. İttihat ve Terakki yönetimi, bu durum üzerine her ne kadar Almanya’dan iki savaş gemisi almışsa da, artık iyice yaşlanmış olan bu gemiler, Averof karşısında zayıf kalmışlardır. Averof zırhlısının Yunanlılar tarafından satın alınması; Osmanlı donanmasının güçlendirilmesi için halktan yardım toplanması yanında, “milli iktisat” politikasının ortaya çıkmasında ve “milli burjuvazi” oluşturulmasında etkili olmuştur.
During the period of Barbaros Hayrettin Pasha, the Mediterranean Sea became a Turkish sea. But Ottoman navy weakened because of not being able to follow the technical developments in Europe. Greece, a small country that separated from the Ottoman Empire, thanks to battleship named Averof, purchased from Italy, became more powerfull than Ottoman navy in 1909. The head of “İttihat ve Terakki”, purchased two battleships from Germany, but these ships were old and weak compared to Averof. Purchase of Averof by the Greeks, led to some results. First Ottoman State started to collect money from public to strengthen the Ottoman navy, second it effected "national economy" policy and the creation of "national bourgeoisie".

Averof zırhlısı, Osmanlı donanması, Milli ekonomi, Milli burjuvazi, Averof battleship, Ottoman navy, National economy, National bourgeoisie

Odabaşı, N. (2015). “Yunan zırhlısı Averof’un Osmanlı donanması ve ekonomisi üzerindeki etkileri”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16(29), 209-229.