1996

Bu araştırma Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi uygulama ağılında bulunan Anadolu Merinosu, Kıvırcık ve Türkgeldi koyunlarının yapağı verim ve özelliklerini belirlemek ve karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Kirli yapağı verimi, lif inceliği, lüle uzunluğu, randıman ve ondülasyon özellikleri bakımından Merinos yapağıları Kıvırcık ve Türkgeldi yapağılarından daha üstün bulunmuştur. Elastikiyet ve mukavemet bakımından ise ince yapağı veren Merinos'lar doğal olarak Kıvırcık ve Türkgeldi'lerden daha düşük bir değer göstermişlerdir. Yapağı verim ve özellikleri bakımından üç ırk için bulunan değerler arasındaki farklılıkların önemli olduğu belirlenmiştir (P<0.05 ve P<0.01).
The research was conducted to determine and compare the wool production and characteristics of Merino, Kıvırcık and Türkgeldi sheep reared at the research station of Faculty of Agrıcultııre of Uludağ University. The values for the characteristics such as greasy weight fiber fineness, lock length, yield and crimps wers found better in Merino than the others. On the other hand the fibers of Kıvırcık and Türkgeldi were better than Merino with respect to resistance to strength and elasticity. All differences among the values in studies were found significant in the three breeds statisticaly (P<0.05 and P<0.01).

Anadolu merinosu, Kıvırcık, Türkgeldi, Yapağı verimi, Yapağı özellikleri, Anatolian merino, Kıvırcık, Türkgeldi, Wool production, Wool characteristics

Koyuncu, M. vd. (1996). “Anadolu Merinosu, Kıvırcık, Türkgeldi koyunlarının yapağı verim ve özellikleri üzerine bir araştırma”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 101-106.