2015-06-26

Akalın, Burcu
Seyrekbasan, Anıl M.

Geleneksel olarak bilinen ve yaygın olarak kullanılan enerji kaynaklarının yok olma riskinin artmakta olduğu günümüzde, dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de en temel enerji kaynağı olan petrol ve doğalgazın, stratejik önemi daha da artmış, bu enerji kaynakları ekonominin vazgeçilmez birer girdisi haline gelmiştir. Türkiye gibi enerji arzında dışa bağımlılık oranı yüksek olan ülkeler için enerji kaynaklarını çeşitlendirmek ve olabildiğince yerli kaynakları devreye sokmak önemlidir. Türkiye’nin dış ticaret açığının önemli bir bölümünü oluşturan ithal petrol tüketimine, sera etkisi yapan gazlara ve çevre kirliliği sorunlarına belli düzeyde de olsa çözüm olabilecek biyoetanol önem arz etmektedir. Bu çalışmada, Dünyadaki biyoetanol politikaları, Türkiye koşulları ile karşılaştırmalı olarak incelenmiş, ayrıca biyoetanol hammaddeleri Türkiye şartlarına uygunluk açısından değerlendirilmiştir. Şeker pancarı, şeker kamışı, pancar melası, mısır ve buğdayın Türkiye, Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) biyoetanol üretimindeki kullanımı üzerine araştırmalar ve hesaplamalar yapılmış özellikle Türkiye ile AB, ABD, Brezilya ve Çin’de uygulanan politikalar üzerinde durulmuştur.
As increased risk of extinction of commonly used conventional energy resources of today; the strategic importance of oil and natural gas, which are the main energy sources, has been elevated to new heights in Turkey like in the world and these energy resources have become indispensable input to the economy. It is vital for countries with a high external dependency like Turkey in energy supply to diversify energy resources and utilize local sources to the maximum extent possible. In this regard bioethanol, which can be a remedy for oil import that constitutes an important part of Turkey’s foreign trade deficit, greenhouse gases and environmental pollution, has been gaining significance. In this study, the bioethanol policies in the world have been examined in comparison with the conditions of Turkey and the raw materials for bioethanol have also been assessed in terms of compatibility with current framework in Turkey. Researches and analyses on the use of sugar beet, sugar cane, sugar beet molasses, corn and wheat in bioethanol production in Turkey, the European Union (EU), the United States (US) were made and in particular the implementation of the policies in EU, US, Brazil, China and Turkey were discussed.

Biyoetanol, Biyoyakıt politikaları, Şeker pancarı, Pancar melası, Şeker kamışı, Mısır, Zorunlu harmanlama oranı, Bioethanol, Biofuels policies, Sugar beet, Beet molasses, Sugar cane, Corn, Mandotary, Blending rate

Akalın, B. ve Seyrekbasan, A. M. (2015). "Dünyadaki biyoetanol politikalarının Türkiye koşulları ile karşılaştırmalı incelenmesi ve Türkiye şartlarına uygunluk açısından biyoetanol üretiminde kullanılan hammaddelerin değerlendirilmesi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(1), 157-168.