Erdoğan, Yaşar
Dodoloğlu, Ahmet

Eşek arılarından sarıca arı olarak bilinen Vespula germanica ve iri eşek arısı olarak bilinen Vespa orientalis L bal arıları gibi (Apis mellifera L) sosyal yaşayan böceklerdir. Bu arılar, kendi yaşamları için gerekli olan hayvansal kaynaklı protein (ergin arıları ve arı larvalarını) ve bitkisel kaynaklı karbonhidratları (nektar ve bal) oluşturan gıda ihtiyaçlarını en fazla bulabildikleri arı kolonilerine saldırarak karşılarlar. Bu arılar, bu davranışları ile kolonilere büyük zararlar vermektedirler. Arılıklardaki eşekarısı populasyonu üzerine farklı tuzak ve yemlerin etkisini belirleme amaçlı bu çalışma, İspir Hamza Polat Meslek Yüksek Okulu’na ait arılıkta 2012 yılında 3 farklı tuzak (kafes tuzak, yapışkan tahta, plastik şişe) ile 4 farklı yem (ekşimiş şerbet, balık, et, kavun) kullanılarak yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, plastik şişe tuzak ve ekşimiş şerbet yem kombinasyonunun, arılıklardaki eşekarısı populasyonunu kontrol altında tutmada en etkili yöntem olduğu belirlenmiştir.
The purpose of this study was to compare three types of traps in combination with four different types of baits in order to control the population of the wasps in the bee yard.

Eşek arıları, Tuzak, Bal arısı, Apis mellifera, Mücadele, Wasps, Honey bee, Trap, Contro

Erdoğan, Y. ve Dodoloğlu, A. (2013). ''Eşek arısı (vespa sp.) zararlısına karşı arılıklarda kullanılan bazı tuzak ve yemlerin etkinliklerinin belirlenmesi''. Uludağ Arıcılık Dergisi, 13(2), 63-69