Reel sinüslerde ayrık Fourier dönüşümünün üç örneğine dayalı frekans kestirimi

2022-11-18

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışmada, frekans kestiriminde kullanılan ve ayrık Fourier dönüşümün üç örneğine dayanan parabolik, Jacobsen, yanlılığı düzeltilmiş Jacobsen ve Quinn kestiricilerinin reel sinyaller üzerindeki davranışları karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu kestiricilere alternatif olarak bir sinc fonksiyonu tabanlı frekans kestiricisi önerilmiş ve kestiricinin karesel ortalamalarının karekökü hataları (RMSE) bilgisayar benzetimleri yapılarak karşılaştırılmıştır. Önerilen sinc tabanlı kestirici, frekans aralığının geniş bir kısmında diğer kestiricilere göre düşük RMSE değerleri verdiği gözlenmiştir.
In this study, the behavior of parabolic, Jacobsen, bias-corrected Jacobsen, and Quinn estimators, which are used in frequency estimation and based on three samples of discrete Fourier transform, are examined on real signals comparatively. As an alternative to these estimators, a sinc function-based frequency estimator is proposed, and the root means square errors (RMSE) of the estimator are compared by performing computer simulations. It has been observed that the proposed sinc-based estimator gives lower RMS errors in a wide part of the frequency range compared to other estimators.

Frekans kestirimi, Ayrık Fourier dönüşümü, Sinc fonksiyonu, Reel sinyaller, Frequency estimation, DFT, Sinc function, Real signals

Beyazıt, H. ve Dilaveroğlu, E. (2022). ''Reel sinüslerde ayrık Fourier dönüşümünün üç örneğine dayalı frekans kestirimi''. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 27(3), 911-926.