2008

Yaşar, Baran
Seçer, Arzu
Bahadır, Betül

Bu çalışmada, Türkiye’de arıcılık faaliyetinin mevcut durumunu değerlendirmek amacıyla, koloni sayısı, bal üretim miktarı ve dış ticareti verileri kullanılarak trend değerleri hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda, ele alınan tüm veriler için trend doğrusunun eğimi pozitif çıkmıştır. İncelenen dönemde koloni sayısı ve bal üretim miktarında artış olduğu ve gelecekte de bu artışın devam edeceği beklenmektedir. İhracat ve ithalat miktarlarında ise önemli ölçüde dalgalanmaların olduğu söylenebilir. Bal üretiminde yapılan hatalarının giderilmesine yönelik alınacak önlemlerle, ihracatın artacağı beklenmektedir. Elde edilen bulgular doğrultusunda bu üretim dalının geliştirilmesi ve iyileştirilmesine yönelik olarak arıcılara yayım ve eğitim hizmeti verilmesini amaçlayan örgütlenmeler desteklenmelidir.
In this study, it was calculated trends values by used colony numbers, honey production and foreign trade so as to evaluate the situation of the beekeeping in Turkey. The slope of trend line was found positive for all parameters which were investigated in the study. Colony numbers and honey production have increased. There are important fluctuations in the foreign trade. It is expected that honey export will increase in case of taking precautions to reduce defects in the honey production. Consequently, it must be supported organizations which give training and extension service to farmers for purpose of improvement and growing of the sector.

8. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresinde bildiri olarak sunulmuştur.

Arıcılık, Bal, Koloni, Trend analizi, Destekleme, Beekeeping, Honey, Colony, Trend analysis, Support

Parlakay, O. vd. (2008). "Türkiye’de arıcılık faaliyetinin mevcut durumu ve trend analizi yöntemiyle geleceğe yönelik beklentiler". Uludağ Üniveristesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(2), 17-24.