Okullarda atık yönetimi yaklaşımı: Balıkesir ili örneği

2021-06-30

Hacısalihoğlu, Saadet

Bursa Uludağ Üniversitesi

Dünyada nüfusun, kentleşmenin ve teknolojik çalışmaların her geçen gün artması, atık miktarını da dolaylı olarak artırmaktadır. Bu artıştan dolayı insan ve çevre sağlığının korunabilmesi adına atık yönetimi çalışmalarının yapılması zorunlu hale gelmektedir. Bu çalışmada, Balıkesir’de yer alan özel bir orta öğretim kurumunda çalışanların ve öğrencilerin çevre ve atık yönetimi konusunda, sahip oldukları bilgi düzeyini test etmek amacı ile 60 kişilik bir örneklem kitlesine anket çalışması uygulanmıştır. Anket çalışması ile öğrencilerin ve çalışanların demografik yapıları belirlenmiş, çevre ile ilgili geçmiş deneyimleri ilk anket çalışması (ön test) uygulanarak test edilmiştir. Daha sonra eğitim ve seminer çalışmaları ile çevresel duyarlılıkları aynı anketin tekrar uygulanması ile (son test) yeniden değerlendirilmiştir. Çalışmada uygulanan eğitim ve seminerler ile okullarda daha az atık oluşumu, su ve enerji tasarrufu ve atıkların ekonomik ve çevresel boyutları da düşünülerek toplanması konularında farkındalık ve bilinçlendirme hedeflenmiştir.
Increasing population, urbanization and technological activities in the world increases the amount of waste indirectly. Due to this increase, it is necessary to carry out waste management studies in order to ensure human and environmental health. In this study, a questionnaire study was conducted to test the level of knowledge of employees and students about environmental and waste management in a private secondary education institution in Balıkesir province.With the survey study, the demographic structures of the students and employees were determined, and their past experiences about the environment were tested by applying the first survey study (pre- test). Then, after the training and seminar studies, environmental sensitivities were re-evaluated by applying the same questionnaire again (posttest).The questionnaire was applied to a total of 60 people. With this survey study, it is aimed to raise awareness about less waste generation in schools, water and energy saving and the collection of waste by considering its economic and environmental dimensions.

Anket, Atık yönetimi, Balıkesir, Okul, Sıfır atık, Survey, Waste management, School, Zero waste

Hacısalihoğlu, S. (2021). "Okullarda atık yönetimi yaklaşımı: Balıkesir ili örneği". Uluslararası Biyosistem Mühendisliği Dergisi, 2(1), 70-85.