Küçük Kumla Köyü'nün tarihi doku analizi ve korunması için öneriler

Esin, Tülay
Aydın, Elif Özlem
Başarık, Cüneyt

Marmara Bölgesi, Bursa İli, Gemlik İlçesi’ne bağlı Küçük Kumla Köyü verimli toprak yapısı, yaşamaya elverişli iklimi ve konumu itibarı ile farklı kültürlerin izlerini barındırmaktadır. Bu çalışmada, Küçük Kumla Köyü’ndeki geleneksel çevrenin özellikleri incelenmeye çalışılmıştır. Yapılan analizler kapsamında köydeki geleneksel dokunun giderek bozulduğu tespit edilmiştir. Geleneksel sivil mimarlık örneklerinin farklılaşan yaşam biçimi ve günümüz konfor ihtiyaçlarını karşılayamıyor oluşu, halkı geleneksel yapı kullanımı yerine yeni yapı yapımına yönlendirmektedir. Geleneksel yapıların terkine neden olan diğer bir konu da, çeşitli sebeplerden ötürü bölgeden kasabalara ve kent merkezlerine olan göçlerdir. Terk edilen geleneksel yapılarda gerekli bakımın yapılmaması geleneksel yapıların yok olma sürecini hızlandırmaktadır. Geleneksel yapıların yerlerine dokuya aykırı yapılan yapılar veya boş arsalar köyün geleneksel dokusunun hissedilmesine engel olabilmektedir. Çalışma kapsamında önerilen güncel ve uygulanabilir önerilerin hayata geçirilmesi ile bölgenin tarihsel dokusunun bozulma sürecinin önlenebileceği ve dokunun korunacağı düşünülmektedir.
Küçük Kumla Village, which is situated in the Marmara region, Bursa City and Gemlik District embraces traces of different cultures with respect to its fertile soil character, mild climate and location. In this study, the features of the traditional neighbourhood in Küçük Kumla Village are sought to research. Through the coverage of analysis made, it is found out that the traditional texture of the village has been deteriorating gradually. Due to the fact that the varying life styles and new comfort necessities are not fulfilled by the traditional civil architectural samples, the society leads to new building production rather than traditional building usage. Another issue that results with the abandonment is the immigration to the towns and city centres from the region regarding various reasons. Not providing necessary care on the abandoned buildings tends to accelerate the deterioration process. The buildings constructs on the previous historical buildings contradicting with the original thus preventing the sense of traditional texture of the village. Through contemporary and applicable proposals provided in this study, it is predicted that historical textural deterioration of the region can be prevented and the texture of the village can be rehabilitated and preserved.

Küçük Kumla Köyü, Tarihi doku, Geleneksel mimari, Tarihi doku analizi, İyileştirme, Koruma, Küçük Kumla Village, Historical texture, Traditional civil architecture, Historical texture analysis, Rehabilitation, Preservation

Esin, T. vd. (2013). "Küçük Kumla Köyü'nün tarihi doku analizi ve korunması için öneriler". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 18(2), 55-69.