Sistemlerin verimliliği

1981

Sarthe, Fethy Daniel

Bursa Üniversitesi

Günümüzde az bir güçle daha fazlasını yapabilmek bilgi işlem sisteminin gücünün etkin bir şekilde düzenlenmesi ile sağlanır. Bu da verimlilik araç ve yöntemlerinin bilgi işlem sistemi içerisinde optimal kullanımı ile ortaya çıkar. Sonuçta olanakları iyi tanımak ve doğru seçim yapabilmek bilinçli bir kullanım için esastır. Bilgisayar imalatçıları ve aracı şirketler için verimlilik analizi genellikle ve sık sık başvurulan bir kaynak olmaktadır. Öte yandan bu konu yarın bilgi iletişimi açısından farklı sorumluluk anlayışlarını ortaya getirecektir. Bilgi iletişimi açısından giriş protokolü oldukça güçlükler doğurmaktadır. Bu da şebekedeki karmaşanın bu işin eksperleri tarafından anlamlı bir şekilde çözülmesini gerektirir. Verim analizi (genellikle benzeşim teknikleri -simulation-, ve modelleştirme alanında zor kuramsal gelişmeleri içerir) ile kelimenin ifade ettiği gerçek anlam da geleceği adeta önceden görmeyi ve böylelikle güvenilirliği üstün bir değerle sağlaması anlaşılmaktadır. Bu açıklamadan anlaşılacağı gibi verim analizi ile donanımın üstün bir verimlilik anlayışı içerisindeki kullanımını daha üst seviyeye çıkarmağa yönelik ekonomik araçlara doğru gitmektedir. Seymour Kraut (Honeywell'den) Bostan'da Verimliliğin Değerlendirilmesi üzerine yaptığı son konferansta «Artık 80'li yıllar on ile ifade edilen günler kadar küçük zaman dilimlerine dönüşecektir» demektedir . Bilgisayarlarda enerji kullanımındaki küçülme artık tatmin edici seviyeleri çoktan aşmış şimdi güzel duyunun (estetik) önemi belki de gerekliliğin üstüne çıkmıştır.

Bu çalışma, “Performances des Systemes: Quelle methode d'evaluation choisir”. adlı özgün makaleden çevrilmiştir . Orijinal makalenin künyesi: Temps Reel. 22 Fevrier 1981 No. : 7. S . 43.

Sistem verimliliği, İcra programları, Extracture, Analyseur

Sarthe, F. D. (1981). "Sistemlerin verimliliği". çev. Kuvvet Lordoğlu. Bursa Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(1), 133-138.