Akut romatizmal ateşte akut faz reaktanı olarak serum haptoglobinleri

1976

Bursa Üniversitesi

Plazmada Hemoglobin ile birleşerek stabil kompieksler yapan, Hemoglobin taşıyan Haptoglobinlerin (Hp), bazı enfeksiyon hastalıklarında serumda arttığı, enfeksiyonun ciddiyeti ile artış hızının paralelizim gösterdiği bilinmektedir. Günümüzde oto-immun bir hastalık olduğu kabul edilen akut romatizmal ateşli vakaları kapsayan araştırmamızda, serum Haptoglobin de erlerinin, hastalığın akut döneminde yükseldiği, aktivasyon belirtileri düzeldikçe bu değerlerin rormale dönüştüğünü gözledik. Lnogitüdinal çalışma uyguladığımız vakalarda serum Haptoglobinleri, genellikle 4. haftanın sonunda normale dönmektedir. En yüksek Haptoglobin düzeyleri, hastalığın en ciddi seyrettiği vak’ alarda izlenmiştir. Bu vak’ alarda hastalığın 4. haftasının sonunda dahi normalin üstünde değerler saptanmıştır. Her ne kadar sedimantasyon değerleri ile Haptoglobin değerleri arsında bir paralel gidiş mevcutsa da, hastalarda sedimantasyon değerlerinin normale dönüşü daha erken dönemde olmaktadır. Bu alışma, serum Haptoglobin değerlerini akut faz reaktanı olarak klinikte kullanılabileceği kanısını vermiştir.
In this article the haptoglobin values in patient with acute Reheumatic Fever has been investigated. The Method which have been employed for haptoglobin estimation is based on measuring the peroxidatic activity of hemoglobin-haptoglobin complex. We found that the haptoglobin levels are frequently elevated in acute stage of the disease; and after 4 weeks its generally return to normal values. It is found by this study that, serum haptoglobin values in serum with Rheumatic Fever patients can be used as a diagnostic test for the presence of activity. But the elevation of haptoglobin is nonspecific and not diagnostic as a whole, like other laboratory findings in Rheumatic Fever, such as an increased sediment ation rate, leucocytosis and presence of C reactive protein.

Bu çalışma, XV. Milli Pediatri Kongresi‘nde bildiri olarak sunulmuştur.

Akut romatizmal ateş, Akut faz reaktanı, Serum, Haptoglobin, Acute rheumatic fever, Fever, Acute phase reactant

Meriç, N. vd. (1976). "Akut romatizmal ateşte akut faz reaktanı olarak serum haptoglobinleri". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 3(3-4), 1-11.