Tripsin fermentinin seröz otitis media tedavisinde etkenliğinin araştırılması

1985

Müftüoğlu, Adnan

Bu çalışma, orta kulakta pürülan vasıfta olmayan sıvı birikimine bağlı, iletim tipi işime kaybıyla seyreden se röz otitis medi a'lı 38 çocuk hasta üzerinde yapılmıştır. Çalışma orta kulak'ta, büyük moleküler yapıda mukopolisakkaridleri içeren viskozitesi yülksek sıvı kitlesi mevcudiyetinde proteolitik bir enzim olan Tripsin+Kemotripsin fementinin intra-timpanik enjeksiyonuyla, sıvının viskozitesini kimyasal yoldan azaltarak Tuha Eustachi'den boşaltılması esasına dayarıdırılmıştır. çalışmamıza alınan olgular preoperatif (bir gün önce), postoperatif 2. gün ve postoperatif 3 ay sonrakt işitme kaybı, timpanogram basınç değişmeleri, timpatogram tip değişmeleri karşılaştırılmış her üç grupta safhalar arasındaki farklar değerlendirildiğinde istatistiksel ve klinik olarak postoperatif 2. gün sonrasında ani bır iyileşme, postoperatif 3 ay sonraki safhada mukozanın dülzelmesi , timpan zarın toparlanması gözlenmiştir. Medikal tedavi ile cevap alınamayan ve müdehale endikasyonu doğan, seröz otitis media'lı hastalarda Tripsin+Kemotripsin fermentinin bu yöntemle kullanılabileceği ve yarar sağlayacağı görüşüne varılmıştır.

Tripsin fermenti, Otorinolarengoloji

Müftüoğlu, A. (1985). Tripsin fermentinin seröz otitis media tedavisinde etkenliğinin araştırılması. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.