1987

Noyan, Behzat

Çalışmamızda Modifie edilmiş Wessler staz tromboz modeli kullanarak laboratuvarımızda elde edilen tavşan beyin tromboplastininin trombotik etkisini ve bunun yanısıra deneysel yolla oluşturduğumuz trombus üzerine fraksiyone olmamış heparin (Liquemine) ve düşük moleküler ağırlıkla heparin fraksiyonunun (LMWHP) (CY216) koruyucu etkilerini ve aralarındaki etki farklılıklarını gözlemeyi amaçladık.Tavşanlarda deneysel yolla venöz tromboz oluşturuldu ve doku tromboplastininin kuvvetli bir trombotik ajan olduğu bulundu. Diğer yandan ön tedavi olarak derialtına çeşitli dozlarda heparin ve düşük moleküler ağırlıklı heparin fraksiyonu (CY 216) verdiğimiz ve daha sonra tromboplastin enjeksiyonu ile staz yaptığımız hayvanlarda LMWH fraksiyonun heparine göre daha kuvvetli bir antitrombotik ajan olduğu görüldü. LMWH (CY 216) 'in uygun koruyucu minimal dozunu ise 200 Anti-Xa Ü/kg olarak tesbit ettik. LMWH (CY 216) 'in uygun antitrombotik etkisi yanında pıhtılaşma zamanına hiçbir etkisi yoktu.

Tavşanlar, Tromboz, Rabbits, Thrombosis

Noyan, B. (1987). Tavşanlarda deneysel yolla venöz tromboz oluşturulması ve tromboz oluşumu üzerine normal ve düşük moleküler ağırlıklı heparin fraksiyonunun (CY 216) koruyucu etkisinin araştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.