1996

Bu araştırma. Bursa yöresi şeftali ağaçlarında görülen demir klorozunun giderilmesinde, değişik dozlarda toprağa uygulanan Demir Humat gübresi ve DUP (Demir sülfat + Üre + Potasyum sülfat) gübre kombinasyonunun, etkinliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Deneme, Tesadüf Parsellerinde 4 tekrarlamak olarak faktöriyel deneme desenine göre kurulmuştur. Araştırmada. Demir Humat gübresi 250, 500 ve 1000 g / ağaç, DÜP gübre kombinasyonu ise 2 kg FeSO4.7H20 + 1 kg (NHJ^CO + 1 kg Kf>04, dozlarında uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; hafif ve şiddetli klorotik ağaçlarda her iki dönemde de uygulamaların, kloroz üzerinde belirgin bir etkisi görülmemiştir.
This research was conducted in order to determine effectiveness of various doses of iron humate and DUP (Iron sulphate + Urea + Potassium sulphate) for the correction of iron chlorosis in peach trees in Bursa region. The field experiment was implemented in factorial design in completely randomized design with four replicaıion. In the research, Iron humate (250, 500 and 1000 gram s, per tree) and DUP (2 kg FeSO47H2O) + 1 kg (NH2)2CO + 1 kg K2SO4 per tree) were applied to soils in early spring. According to the results, effectiveness of the treatments on the chlorosis in both green and chlorotic trees were not found to be evident at two different sampling times.

Şeftali, Demir klorozu, Demir humat, Peach, Iron chlorosis, Fe-humate

Başar, H. (1996). “Şeftali ağaçlarında görülen demir klorozunun giderilmesinde değişik dozlarda uygulanan demir humat'ın etkinliğinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 53-62.