1987

İşbil, Naciye

Tavşanlarda tavşan beyin tromboplastini enjeksiyonu ile yaygın damar içi pıhtılaşması oluşup oluşmadığını gözlemeyi amaçladık. Tromboplastin enjeksiyonundan önce ve enjeksiyondan 5, 20 ve 60 dakika sonra alınan kan örneklerinde trombosit sayımı, fibrinojen tayini, pıhtılaşma, protrombin ve trombin zaman testleri ile E.E.Z., fibrin plak, fibrin yıkım ürünleri tayini yapıldı. Ayrıca otopsi yapılarak böbrek ve akciğer dokusu histopatolojik olarak incelendi. Tromboplastin enjeksiyonundan sonra trombosit sayısında, fibrinojen miktarında azalma, pıhtılaşma, protrombin ve trombin zamanlarında uzama gözlendi. E.E.Z. ve fibrin plak yöntemiyle ölçülen fibrinolitik aktivitede hafif bir artış gözlendi. Fibrin yıkım ürünlerini tayin ettiğimiz etanol jel testi pozitif olarak bulundu. Böbrek ve akciğer dokusunun incelenmesinde fibrin ağları ve buna bağlı nekrozların geliştiği gözlendi. Tüm bulgularımız yaygın damar içi pıhtılaşması ve tüketim koagülopatisinin bulguları olarak bilinmektedir.

Beyin, Kan pıhtılaşması, Tavşanlar, Tromboplastin, Brain, Blood coagulation, Rabbits, Thromboplastin

İşbil, N. (1987). Tavşanlarda, tavşan beyin tromboplastini enjeksiyonu ile yaygın damar içi pıhtılaşmasının deneysel olarak gösterilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.