Mandalarda bazı beden ve karkas ölçüleri arasmdaki fenetipik korelasyonlar

1992

Ulusan, H. Osman Korhan
Aksoy, A. Rıza

Bu araştırmada erkek malakların beden, kesim ve karkas ölçüleri arasındaki fenotipik korelasyonlar hesaplanmıştır. Araştırma materyalini 197 gün süreyle besiye alınmış yaklaşık 8 aylık yaştaki 18 erkek malak oluşturmuştur. Besinin başlangıç ve bitişindeki ağırlık ortalamalan sırasıyla; 134 ± 6.50 kg. ve 312 ± 9.08 kg. olmuştur. Günlük ağırlık artışı 906 ± 22.00 g., karkas ağırlığı ve randıman sırasıyla 166 ± 5.55 kg. ve % 53 olarak saptanmıştır. Canlı ağırlık ve beden ölçüleri arasındaki fenotipik korelasyonlar, farklı besi dönemlerinde 0.89-0.94 arasında değişmiştir. En yüksek fenoti­ pik korelasyon O. 99 olarak besi sonu ağırlığı ile karkas ağırlığı arasında; en düşük ise 0.21'/ik değerle 180. gün cidago yüksekliği ve randıman arasında bulunmuştur. Tüm fenotipik korelasyonlar genelde t0.001 dü­zeyinde istatistik anlamda önemli bulunmuştur.
This research was to estimate the phenotypic colllations between body measurements and slaughter rand careass measurements in male bulfalo calves. The experiment material consisted at eighteen male bulfa­ lo calves at about 8 months of ages. The period of fattening was 197 days. The averages at the start and final live eights were 134 ± 6.50 kg. and 312 ± 9.08 kg. respectively. The average daily gain was 906 ± 22.00 g. The average careass weight and dressing percentage were 166 ± 5.57 kg. and 53 % respectively. The phenotypic collelations between live weight and body measu­ rements usually changed from 0.89 to 0.94 for different feeding periods. The highest phenotypic canefation value was 0.99 for between final weight and careass weight. The lowest phenotypic collelation value was 0.21 for between wither height of 180 th days and dressing per­ centage. All phenotypic conelations were usually fowıd significant ( less than 0.001 level).

Buffalo, Body and careass measurements, Phenotypic correlations, Mandalarda beden ve karkas ölçüleri

Ulusan, H. O. K. ve Aksoy, A. R. (1992). "Mandalarda bazı beden ve karkas ölçüleri arasmdaki fenetipik korelasyonlar". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(1),69-76.