Bursa’da Kadirî tekkeleri

Abdulkâdir Geylânî’nin vefâtından sonra ona nispetle isimlendirilen Kâdiriyye tarikatı, tasavvuf tarihinde üstün bir yere sahiptir. Kâdiriyye’nin yaygınlaşıp üne kavuşması, şeyhin vefatından birkaç on yıl sonra gerçekleşmiştir. Tarikat zamanla farklı bölgelere yayılmış ve birçok alt dal ve şubeleri ortaya çıkmıştır. Anadolu ve İstanbul’a ise Afîfüddin Abdullah İbn Ali Esedî tarafından Esediyye, Eşrefoğlu Abdullah Rûmî tarafından Eşrefiyye ve İsmail Rûmî tarafından ise Rûmiyye dalları sokulmuştur. Bu makâlenin amacı, Anadolu ve İstanbul’daki Kâdirî tekkelerinden ziyade, tasavvuf kültürü ve tarihi açısından Kâdiriyye tarikatının Bursa’daki etkisini ve nasıl temsil edildiğini ortaya koymaktır.
The Qâdiriyya order, named after Shaykh Abd al-Qâdir Jîlânî, occupies a preeminent place in the spiritual history of Islam. Its organizational structure came into prominence several decades after the death of the Saint. The order spread out in different regions, many sub-branches and off-shoots also appeared. In Asia Minor and Istanbul, Asadiyya, Ashrafiyya and Rûmiyya zaviyahs were set up by Afif al-Din Abd Allah Ibn Ali al-Asadi Eşrefoğlu Abd Allah al-Rûmî and Ismail al-Rûmî. The aim of this article is, in terms of mystical culture and its history, to introduce 144 the effects of Qâdiriyya order and how it was represented in Bursa, rather than Qâdirî tekkes in Anatolia and İstanbul.

Kâdiriyye, Tekke, Kültür, Bursa, Qâdiriyya, Culture

Tek, A. (2010). "Bursa’da Kadirî tekkeleri". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 19(1), 143-182.