Örtlek, Hüseyin Gazi

Hava jetli iplik eğirme teknolojisi esasına dayalı olarak, Murata firması tarafından geliştirilen MVS iplik eğirme teknolojisi, yeni iplik eğirme sistemleri içerisinde gelecek vaat eden bir sistem olarak dikkat çekmektedir. Vortex iplik eğirme sistemi hakkında yapılmış olan bilimsel çalışmalar, sistemin çok yeni olması nedeniyle kısıtlı sayıdadır. Mevcut bilgilerin büyük çoğunluğunu makine üreticisi firma tarafından verilen bilgiler oluşturmaktadır. Bu çalışmada, MVS sistemi ile karde ve penye pamuk ipliği üretiminde, düze basıncı değişiminin, ipliklerin fiziksel özellikleri üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmanın sonunda, düze basıncının, üretim hattının ve bu iki faktörün kesişiminin, üretilen ipliklerin özellikleri üzerinde önemli etkisi olduğu görülmüştür.
Murata vortex spinning (MVS), based on the air jet spinning technology by the Murata Machinery Company has captured the attentions as accepted as one of the most promising new spinning methods. Unfortunately, there is limited study available on this relatively new technology. Most of the information about the MVS system have been made by the machinery maker. The present study focuses on the effect of nozzle pressure on the properties of carded and combed MVS yarns. Our findings show that the nozzle pressure, the producing line (carded, combed) and the interactions of these two factors have significant effects on the properties of MVS yarns.

Hava jetli iplik eğirme, MVS, Düze basıncı, Karde, Penye, Air jet spinning, Nozzle pressure, Carded, Combed

Örtlek, H. G. ve Ülkü, Ş. (2008). "MVS sistemi ile pamuk ipliği üretiminde düze basıncı değişiminin iplik özelliklerine etkisinin incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 13(1), 47-57.