Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde viral alt solunum yolu enfeksiyonu olan bebeklerin değerlendirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021-02-11

Authors

Kasap, Tuba
Takcı, Şahin
Özcan, Pelin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Giriş: Alt solunum yolu enfeksiyonları (ASYE); tüm dünyada çocukluk çağında hastaneye yatış gerektiren ve mortaliteye sebep olan nedenlerin başında gelmektedir. Bu çalışmanın amacı; viral ASYE tanısıyla yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) izlenen hastaların özelliklerinin değerlendirilmesi, viral etkenlerin ortaya konulması ve risk faktörlerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada; bir üniversite hastanesinde 3. basamak YYBÜ’ye Ocak 2018 ve Mart 2020 tarihleri arasında takip ve tedavi için yatırılıp viral ASYE tanısı koyulan hastaların özellikleri ve solunum yolu viral paneli sonuçları geriye dönük olarak incelendi. Hastalar RSV (+) saptananlar ve RSV-dışı viral etken saptanalar olmak üzere iki gruba ayrıldı ve gruplar karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 24 hasta dahil edildi. SYVP sonuçlarında 6 (%25) hastada RSV-A, 8 (%33,3) hastada RSV-B, 10 (%41,6) hastada RSV dışı viral etkenler saptandı. RSV saptanan hastalar ile RSV dışı etkenlerin saptandığı hastalar arasında sosyo demografik özellikler açısından fark bulunmazken; RSV saptanan grupta akciğer grafisinde infiltrasyon varlığı (pnömoni) daha fazla, solunum ya da oksijen desteği alma oranı daha yüksek ve ortalama yatış süresi daha uzun olarak saptandı (p değerleri sırasıyla 0,001, 0,001 ve 0,017). Yatış süresi ile C-reaktif protein düzeyi arasında pozitif yönde, orta düzeyde korelasyon saptandı (r=0,558, p=0,005). Sonuç: YYBÜ’de viral ASYE’de en sık etken RSV olarak bulunmuştur. Bu nedenle YYBÜ’de çalışanların hijyen kurallarına çok dikkat etmeleri ve ziyaretçilerin de bu konuda ciddi şekilde eğitildikten sonra YYBÜ ortamına alınmaları vurgulanmalıdır. Viral ASYE düşünülen hastalarda erken tanı-tedavi yapılabilmesi ve hastalığın yayılımının önlenebilmesi için viral testlere ulaşımın artırılması ve testlerin yaygınlaştırılması önem arz etmektedir.
Introduction: Lower respiratory tract infections (LRTIs) are one of the leading cause of hospitalization and mortality in childhood worldwide. The aim of this study was to evaluate the characteristics of the patients hospitalized in the neonatal intensive care unit (NICU) with the diagnosis of viral LRTI, to reveal the viral agents and to investigate the risk factors. Materials and Methods: In this study; the characteristics and the respiratory tract viral panel results of the patients who were hospitalized in the NICU of a university hospital between January 2018 and March 2020 with the diagnosis of viral LRTI were examined retrospectively. The patients were divided into two groups as RSV (+) and non-RSV viral agents, and the groups were compared.Results: 24 patients were included in the study. RSV-A was detected in 6 (25%), RSV-B in 8 (33.3%), and non-RSV viral agents in 10 (41.6%) patients. There were no significant difference between the sociodemographic features of RSV (+) group and non-RSV group. However presence of infiltration on chest radiography (pneumonia) was more common, the rate of receiving respiratory or oxygen support was higher and hospitalization duration was longer in RSV (+) group compared to non-RSV group (p values 0.001, 0.001 and 0.017, respectively). There was a positively, moderate level correlation between hospitalization duration and C-reactive protein (r = 0.558, p=0.005). Conclusions: RSV was the most common agent in viral LRTI in NICU, it should be emphasized that the staff in the NICU should pay close attention to the hygiene rules and that the visitors should be taken into the NICU after they are educated on this issue. It is important to increase the access to viral tests and provide wider use in order to make early diagnosis and treatment in viral LRTI and to take the necessary measures for preventing spread of the disease.

Description

Keywords

Yenidoğan, Alt solunum yolu enfeksiyonu, Solunum virüsleri, Respiratuvar sinsityal virüs, Yenidoğan yoğun bakım, Newborn, Lower respiratory tract infection, Respiratory viruses, Respiratory syncytial virus, Neonatal intensive care unit

Citation

Kasap, T. vd. (2021). ''Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde viral alt solunum yolu enfeksiyonu olan bebeklerin değerlendirilmesi''. Güncel Pediatri Dergisi, 19(1), 106-112.