Küreselleşmenin insan hakları üzerine etkisi

Yükleniyor...

2003

Kurum Yazarları

Schwab, Peter
Pollis, Adamantia
Yavuz, Ayşe

Süreli Yayın başlığı

Süreli Yayın ISSN

Yayınevi

Özet

Küreselleşme bir çok kişi tarafından özellikle 1989'da Berlin duvarının kaldırılmasından itibaren büyük bir gelişme olarak düşünülür. Elbette, Thomas Friedman küreselleşmenin soğuk savaş-sonrası dünyanın düzenleyici ilkesi ve soğuk savaş sisteminin yerini alan uluslar arası bir düzen olduğunu ileri sürer. Hala doğal süreçler geçmiş yüzyıllardan çağdaş fenomenlere doğru ilerlemektedir. Marco Polo 13. 14. yüzyıllarda, nihayetinde 'Doğu'dan Avrupa'ya doğru gelişen bir baharat ticareti ile sonuçlanan dünya ticaretini başlatmada büyük rol oynadı. Sonradan merkantilizm Avrupa monarşileri hazinesi için Asya ve Amerika kıtasından değerli metaller çıkardı, Arap tüccarlar Doğu Afrika'da yerleşen ticaretlerini genişletmek için çalıştı, üçlü bir yapısıyla, Avrupa üyeliğine kabul edilmiş Afrikalı Slav ticareti, Karayipler ve Amerika koloni bölgelerinin de bu sisteme dahil edildiği Batı Afrika'da gelişti. Immanuel Wallerstein'ın uzun ' 16. yüzyıl olarak adlandırdığı şey boyunca, dünya kapitalist sisteminin ortaya çıkışı, Janet Abu- Lughod Un dokümanlarına göre, Asya'da merkezileşen 13. ve 14. yüzyıldaki bir dünya sistemi tarafından başlatılmıştı.

Açıklama

Adamantia Pollis, Peter Schwab, İnsan hakları yeni perspektifler yeni realiteler, Lynne Rienner Publishers, Londra, 2000.

Anahtar kelimeler

Küreselleşme, İnsan hakları, Etki, Berlin duvarının kaldırılması, Soğuk savaş, Baharat ticareti

Alıntı

Schwab, P. ve Pollis, A. (2003). ''Küreselleşmenin insan hakları üzerine etkisi''. çev. Ayşe Yavuz. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 2, 129-140.

Koleksiyonlar