Bu araştırma Bursa koşullarında kombinasyon ıslahı uygulaması ile geliştirilen ileri ekmeklik buğday hatları ile yörede ekimi yapılan çeşitlerin çevresel adaptasyon ve stabilitelerinin saptanması amacıyla yürütülmüştür. Adaptasyon ve stabilite parametreleri olarak; doğrusal regresyon katsayısı (b), regresyondan sapma (S2 d) ve belirtme katsayısı (r2 ) değerleri ele alınmıştır. Araştırma sonucunda, saptanan tüm parametreler birlikte ele alındığında, 5-43 ve 4-83 no’lu hatlar ile Saraybosna çeşidinin stabil genotipler olduğu sonucuna varılmıştır.
This research was conducted in order to determine environmental adaptation and stability parameters of bread wheat lines developed by combination breeding method and cultivars grown in region. Linear regression coefficient (b), deviation from regression (S2 d) and cofficient of determination (r2 ) were taken as the parameters of adaptation and stability. At the results of this study, all determined parameters were taken together and they were consired that the lines of 5-43; 4-83 and cultivar of Saraybosna are stabil genotypes.

Ekmeklik buğday, Adaptasyon ve stabilite parametreleri, Bread wheat, Adaptation and stability parameters

Yağdı, K. (2002). "Bursa koşullarında yetiştirilen ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşit ve hatlarının stabilite parametrelerinin saptanması üzerine bir araştırma". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(2), 51-57.