Okulda değişmenin yönetimi

Sürekli değişen, farklılaşan bir dünyada geleneksel yöntemlerle sorunları çözmek giderek zorlaşmaktadır. Değişmenin sorunları onları çözebilecek yeterliklere sahip yöneticilerle ortadan kaldırılabilir. Bu araştırmada, eğitim ve okul sisteminde karşılaşılan değişme sorunlarının çözümüne katkı sağlamak amacıyla Nevşehir ilinde asil olarak görev yapan 89 ilköğretim okulu müdürünün görüşlerine başvurulmuştur. Anketle elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiş, yüzdelik ve aritmetik ortalama yardımıyla yorumlanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; ilköğretim okulu müdürleri kendilerinin değişme yöneticiliği yeterliklerini “İyi” (X=3,9041) düzeyde bulunduğunu belirtmişlerdir. Okul müdürlerinin değişme sürecinde belirtilen davranışları “Çoğunlukla” (X=3,7397) gösterdiklerini belirtmişlerdir. Okul müdürlerinin değişme yöneticiliği yeterlik düzeyleri ile değişmenin yönetilmesi sürecinde gösterdikleri davranışları arasında (P≤ .05) anlamlı fark bulunmuştur. Bu farkın okul müdürlerinin yeterlik düzeylerine göre davranış gösterdikleri yargısını güçlendirdiği söylenebilir. Buradan hareketle okul müdürlerinin kapsamlı bir değişme yönetimi eğitiminden geçmeleri önerisi değerlendirilebilir.
Trying to solve today’s problems with the traditional methods is getting more and more diffucult. Changes need new managers who have new competences. Managerial competences are needed to be redescribed. The purpose of this study was to determine relationship between managerial competences and behaviours of the elementary school principals in changing process. For this purpose, the questionnaire was prepared and applied to elementary school principals (89). Opinions of principals were analized by SPSS statistical package programme and explained with percentages and means. The result of the study showed us that teachers defined managerial cometences of elementary schools principals at level “Good” in changing process. At the same time, teachers defined that principals behaved at level ”Mostly” during the change process in their schools. But there is a meaningful difference between managerial competences of principals (P≤ .05) and their behaviours during the changing process. According to this result, it is said that elementary school principal’s behaviours depend on their managerial competences. It is proposed that managerial competences of principals should be redefined and they should be given courses about changing management.

Yeterlik, Yönetsel yeterlikler, Değişme yönetimi, Competency, Managerial competences, Change management

Gökçe, F. (2004). "Okulda değişmenin yönetimi". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 17(2), 211-226.