2023-06-23

Turgut, Beytullah

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışmanın amacı, dinamik ısınma ile birlikte uygulanan mobilizasyon egzersizlerinin adölesan voleybol oyuncularının dikey sıçrama, denge ve eklem hareket açıklığına (EHA) olan etkilerini belirlemektir. Çalışmaya, Bursa Nilüfer Tofaş Spor Salonunda antrenman yapan, 11-13 yaş arası, 20erkek ve 20 kız amatör düzey voleybol sporcusu gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar akut olarak dinamik germe ile birlikte mobilizasyon egzersizleri uygulanmıştır. Egzersizden önce ve egzersiz bittikten sonra dikey sıçrama, denge ve eklem hareket açıklığı ölçümleri yapılmıştır. Bulgular değerlendirildiğinde EHA kalça fleksiyonu ve Denge sol ayak verilerinde tüm grup ön test son test karşılaştırmasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0.05). Dikey sıçrama ve denge sağ ayak ortalamalarında anlamlı fark bulunmamıştır. Cinsiyete göre incelendiğinde erkek sporcuların ön-son test karşılatrımasında EHA kalça fleksiyonunda anlamlı düzeyde artış bulunmuştur (p<0.05). Fakat dikey sıçrama, denge sağ ve sol ayak ortalamalarında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Kız sporcuların ön-son test karşılaştırmasında sol ayak ortalamalarında anlamlı farklılık bulunmuştur(p<0.05). EHA kalça felksiyon, dikey sıçrama ve denge sağ ayak ölçümlerinde de anlamlı farklılık bulunmamıştır. Sonuç olarak dinamik germe ile birlikte uygulanan mobilizasyon egzersizlerinin erkek voleybolcularda EHA kalça fleksiyonunu akut olarak artrıdığı, kız voleybolcularda ise denge sol ayakta artış sağlandığı görülmüştür. Antrenörlere ve sporculara antrenman veya maç öncesi EHA kalça fleksiyonunu artırmak için ısınma yöntemlerinde dinamik germe ile birlikte mobilizasyon egzersizlerinin uygulanması önerilebilir.
The aim of this study is to determine the effects of mobilization exercises applied together with dynamic warm-up on vertical jump, balance and range of motion (ROM) of adolescent volleyball players. 20 male and 20 female amateur level volleyball players aged 11-13, training in Bursa Nilüfer Tofaş Sports Hall, participated in the study voluntarily. Participants were acutely applied mobilization exercises with dynamic stretching. Vertical jump, balance and range of motion measurements were made before and after the exercise. When the findings were evaluated, a significant difference was found between the pre-test and post-test comparison of all groups in ROM hip flexion and Balance left foot data (p<0.05). There was no significant difference in vertical jump and balance right foot data. When analyzed according to gender, a significant increase was found in ROM hip flexion in the pre-post test comparison of male athletes (p<0.05). However, no significant difference was detected in vertical jump, balance right and left foot data. In the pre-post test comparison of female athletes, a significant difference was found in the left foot data (p<0.05). There was no significant difference in ROM hip flexion, vertical jump and balance right foot measurements. As a result, it was observed that mobilization exercises applied together with dynamic stretching increased the ROM of the hip flexion acutely in male volleyball players, while balance in the left foot was increased in female volleyball players. It may be recommended to apply mobilization exercises together with dynamic stretching in warm-up methods to increase ROM hip flexion before training or match for trainers and athletes..

Dinamik germe, Mobilizasyon egzersizleri, PNF, Kopuk yuvarlama, Dynamic stretching, Mobilization exercises, Foam rolling

Turgut, B. (2023). 11-13 yaş voleybolcularda dinamik ısınma ile birlikte uygulanan mobilizasyon egzersizlerinin dikey sıçrama, denge ve eklem hareket açıklığına olan etkisinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.