Araştırmanın genel amacı, farklı sosyoekonomik düzeylerdeki okulöncesi eğitimi alan ve almayan ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin dil gelişimlerini cinsiyete göre karşılaştırmaktır. Araştırmanın evrenini, 2001-2002 eğitim öğretim yılında Bursa ili sınırları içerisinde bulunan resmi ilköğretim okullarının birinci sınıflarına devam eden öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Bursa ili sınırları içerisinde 10 resmi ilköğretim okulunun birinci sınıflarından 120’si kız, 120’si erkek ve 80’i alt sosyoekonomik, 80’i orta sosyoekonomik ve 80’i de üst sosyoekonomik düzeyde olmak üzere toplam 240 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Peabody Resim-Kelime Testi kullanılmıştır. Peabody Resim-Kelime Testi, öğrencilere araştırmacılar tarafından bireysel olarak uygulanmıştır. Her bir öğrenciyle yapılan uygulama ortalama 15 dakika sürmüştür. Öğrencilerin verdikleri her doğru cevabın bir puan olarak hesaplandığı testte, bütün doğru yanıtların toplamı, toplam puanı vermektedir. Böylece öğrencilerin toplam puanları elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesi bağımsız örneklemler için t Testi ve Varyans Analizi ile yapılmış olup, anlamlı farkların kaynağını bulmak için Tukeys HSD Testi uygulanmıştır. İstatistiksel karşılaştırmalarda anlamlılık düzeyi .01 ve .05 olarak alınmıştır. Bulgular tablolar halinde özetlenmiştir. Araştırma sonucunda; genel olarak okulöncesi eğitimi alan öğrencilerin dil gelişimlerinin okulöncesi eğitimi almayan öğrencilere göre daha iyi olduğu saptanmıştır. Özellikle orta ve üst sosyoekonomik düzeydeki öğrencilerin dil gelişimlerinin alt sosyoekonomik düzeydeki öğrencilere göre daha iyi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca erkek öğrencilerin dil gelişiminin kız öğrencilere göre daha iyi olduğu görülmüştür.
The main aim of the study is to compare language development in first grade primary school students from different socioeconomic levels who take and do not take preschool educaiton according to the gender. The universe of the study is comprised of students in first grade in public primary schools in Bursa, within the 2001-2002 semester. Sampling of the study is comprised of total 240, 120 male, 120 female students and 80 lower socioeconomic, 80 middle socioeconomic and 80 upper socioeconomic level from 10 primary public schools in Bursa. In order to measure the language development of the students, “Peabody Picture-Word Test” is used as a means of gathering data. Data analysis is carried out through “t test” and “Variant Analysis” for indepented samples and Tukey HSD test is applied for finding the source of meaningful differences. In statistical comparisons meaningfulness level is taken as .01 and .05. Findings are summarized in tables. As a result of the study, generally it is concluded that the language development of the students who take preschool education is better than those who do not take it. It is determined that the language development of the students from middle and upper socioeconomic level is better than the students from the lower socioeconomic level. It is further found out that the language development of the male students is better when compared to that of the females.

Okulöncesi eğitimi, Dil gelişimi, Sosyoekonomik düzey, İlköğretim, Preschool education, Language development, Socioeconomic levels, Primary school

Taner, M. ve Başal, H. A. (2005). "Farklı sosyoekonomik düzeylerde okulöncesi eğitimi alan ve almayan ilköğretim birinci sınıf öğrencilerinin dil gelişimlerinin cinsiyete göre karşılaştırılması". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 18(2), 395-420.