Roman kavramının berisinde

1990

Roman, tıpkı öteki yazınsal türler gibi, hiç de öyle sınırlan kolayca çizilip betimleniverecek bir yaratım değildir. Örneğin o, hiç kuşkusuz, kendi iç yasaları ve iç bağıntılarıyla kendi kendine yeten özerk bir yapıdır, her şeyden önce. Ne var ki romanın bu tür iç yapısal nitelikleri, bir toplumsal kurum olan yazın içerisindeki yeri ile, onun, öbür yazın dışı yapılarla karşılıklı etkileşim ve onlarla baglantılı olarak dönüşen gerçekliğinin yadsınmına da hiçbir biçimde yol açmaz. Bu nedenlerden ötürü roman sorunsalı, çözümü kolaylaştırıcı tamamlardan yoksun olmak bir yana, gerçeğin ancak bir yazının altını çizen, dolayısıyla tümü kuşatmaktan uzak bakış açılarıyla daha da derinleşmektedir. İşte salt bu yüzden, "roman kavramından çok, o kavramın berisinde durmak daha sağlıklı ve olanaklı bir tutum olarak görünüyor.
Sans jamais oser passer au-delà de la "conception du roman", il parait, jusqu'à un certain point, possible de revêtir l 'un des côtés de ce genre littéraire; mais toujours d'une manière bien loin d'éclaircir la problématique du genre. On peut dire que c'est surtout l'existence a dimensions multiples de la création littéraire qui pose cette problematique. Il va sans dire qu'une étude de tendance structurale en devrait inévitablement négliger tes autres aspects, de même qu 'un e approche hors-textuelle ne prendrait pas, la plupart du temps, en consideratiorı la loi interne de l'écriture artistique. Sans doute n'est-il pas si facile de cemer la problematique, étant domie que le ronimi est à la fois un produit social, et qu'il a sa propre intégrité esthétique, ainsi qu'un "orchestre', comme l'a exprime Haldun Taner, nouvelliste turc.

Bu çalışma, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesinde 28.12.1989 günü gerçekleştirilen konferansın bildirisidir.

Roman, Yazınsal tür, Betimleme, Genre littéraire, Lois internes, Problématique

Efeoğlu, E. (1990). ''Roman kavramının berisinde''. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(1), 63-68.