Bobinleme işleminin iplik tüylülüğüne etkileri üzerine bir araştırma

Bu çalışmada bobin makinalarında iplik tüylülüğü değerlerinin değişimi incelenmiştir. Bu amaçla, farklı büküm miktarına sahip ring ve kompakt iplikler kullanılmış, bu ipliklerin hem kops formunda hem de bobin formunda tüylülük ölçümleri gerçekleştirilerek elde edilen sonuçlar tartışılmıştır. Ayrıca bobin makinalarında kullanılan perla sisteminin iplik tüylülüğünün azaltılması yönündeki etkisi de incelenmiştir.
In this study changes of the yarn hairiness values during windin process were investigated. For this purposes ring and compact yarns with two different twist coefficient were used. The hairiness values of these yarns were discussed which were measured both in the form of bobbin and package. Also the influence of the winding process with Perla on yarn hairiness values was investigated.

Kompakt iplikçilik, İplik tüylülüğü, Bobinleme, Perla sistemi, Compact spinning, Hairiness, Winding, Perla sytem

Ülkü, Ş. ve Ömeroğlu, S. (2002). "Bobinleme işleminin iplik tüylülüğüne etkileri üzerine bir araştırma". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 7(1), 141-145.