2019-05-21

Emir, Ahmet
Kaya, Hakan

Bursa Uludağ Üniversitesi

Gelişmiş Uzun Dönem Evrim (Long Term Evolution Advanced – LTE-A) sistemlerinde kaynak atamadaki amaç mevcut zaman ve frekans kaynağının kullanıcılar tarafından belirli ölçütlere göre etkin şekilde kullanılabilmesidir. Sistem kaynaklarının kullanıcılar arasında etkin bir biçimde paylaştırılması amacıyla çizelgeleme algoritmaları kullanılmaktadır. Bu çalışmada, çok hücreli LTE-A sistemlerinde hücreler arası frekans ataması için bir statik Hücreler Arası Girişim Uyumu (Intercell Interference Coordination- ICIC) tekniği olan Kesirsel Frekans Tekrar Kullanımı (Fractional Frequency Reuse-FFR) tekniği, ilk kez Genelleştirilmiş Oransal Adillik (Generalized Proportional Fair-GPF) ve Aritmetik Ortalama Metodu (Arithmetic Mean Method-AMM) çizelgeleyiciler için kullanılmıştır. En İyi Kanal Göstergeci (Best Channel Quality Indicator-BCQI), RR (Round Robin) ve Oransal Adillik (Proportional Fair-PF), AMM ve GPF Çizelgeleyicileri ortalama kullanıcı çıkış hızı, kenar kullanıcı hızı, tepe kullanıcı hızı ve adillik açısından karşılaştırılmıştır. Simülasyonlar sonucunda, çok hücreli LTE-A sistemlerinde FFR kullanılması koşulunda, GPF çizelgeleyicilerin diğer çizelgeleyicilere göre kenar kullanıcı hızlarını ve sistem adilliğini artırdığı gözlemlenmiştir.
The purpose of resource allocation in LTE-A (Long Term Evolution Advanced) systems is that the time frequency resource can be used effectively by the users according to specific parameters. Scheduling algorithms are used to efficiently allocate system resources among users. In this study, when allocating frequency among cells in multi-cell LTE-A systems, the Fractional Frequency Reuse (FFR) technique, a static ICIC (Intercell Interference Coordination) technique, was first used for GPF (Generalized Proportional Fair) and AMM (Arithmetic Mean Method) schedulers. BCQI (Best Channel Quality Indicator, RR (Round Robin) and PF (Proportional Fair), AMM and GPF schedulers were compared in terms of mean user throughput, edge user throughput, peak user throughput and fairness. As a result of the simulations, it was observed that GPF schedulers increased edge user throughputs and system fairness compared to other schedulers in case of using FFR in multicellular LTE-A systems.

Çıkış hızı ortalama alma metodları, Adillik, Ortalama kullanıcı çıkış hızı, Kenar kullanıcı hızı, Tepe kullanıcı hızı, FFR, Averaging throughput methods, Fairness, Mean user throughput,, Edge user throughput, Peak user throughput

Emir, A. ve Kaya, H. (2019). "FFR tekniği kullanılan çok hücreli LTE-A sistemlerinde kaynak atama algoritmalarının karşılaştırılması". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(2), 239-254.