Kayır, Yunus

Bu çalışmada, AISI 1050 malzemesine açılan deliklere TIN kaplamalı ve kaplamasız HSS makine kılavuzları ile vidalar açılmıştır. Vidaların açılması işlemi, değişik çaplardaki matkaplarla delinen deliklere farklı formdaki kılavuzların uygulanması ile yapılmıştır. Deliklerin açılmasında, aralarında 0,1 mm çap farkı bulunan iki ağızlı HSS matkapları kullanılmıştır. Vidaların açılması sırasında meydana gelen kesme kuvvetleri ve moment bir dinamometre yardımı ile ölçülmüştür. Delik çaplarının kesme kuvvetlerine, momente etkisi araştırılmıştır. Deneyler, CNC freze tezgahında kesme sıvısı kullanılarak yapılmıştır. Yapılan çalışmanın sonucunda; matkap delik çapının kılavuz ile vida açma işlemi sırasında oluşan tork ve kesme kuvvetlerini etkilediği ortaya çıkmıştır.
In this study; threads were tapped in drilled holes on AISI 1050 material with HSS machine taps coated and uncoated TIN. Holes were drilled by using HSS twist drills of which diameters are different from each other. Four different diameters were used for HSS twist drills. Threads were tapped in these holes by using taps of which forms are different from each other. Cutting forces and torques were measured in during thread tapping by using a dynamometer. An effect of hole diameter on cutting forces and torques was investigated. All of experimental was made on CNC Milling machines with cutting oil. The experimental results have shown that the hole diameters affect torques and cutting forces occurred during the tapping process.

Kılavuz, Kılavuz çekme, Vida açma, Kesme kuvvetleri, AISI 1050, Tap, Thread tapping, Thread cutting, Cutting force, AISI 1050

Kayır, Y. (2010). "Kılavuz kesici takımları ile aısı 1050 çeliğine vida açılmasında matkap delik çapının kesme kuvvetleri ve momente etkisi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 15(1), 99-111.